Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
41061
Sted- og lokalitetsnummer
210305-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Ellum, art.nr. 11, bd. I, bl. 11. Tingl.: 20/9 1928, Geod. Inst. 1 m omkr. stenen. Den østligste af "Tohøje". 4 x 27 m. Sydsiden afgravet til en 2,5 m høj, nøgen stejlbrink. Aftrampninger i Ø- og V-siden. Større lavning fra toppen ned ad N-siden. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 M. høj, Diam 27 M. Sænkning i Toppen og noget nedad Nordsiden, Østsiden og nordre Fod er afskallede, men ikke dybt. Den skal efter Meddelelse være udgravet af Kielermuseet uden andet Fund end Lerkarskaar....[Sb.] 9-10 kaldes Tohøje.
1925
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen østlige af "Tohøje", 4 x 27 m. Sydsiden afgravet til en 2,5 m høj, nøgen stejlbrink. Aftrampninger i ø. og v.-siderne. Større lavning fra toppen ned ad nordsiden. Græs i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMeddelelse fra Naturfredningsnævnet om ulovlig graveaktivitet, hvorved der er fundet en pincet af bronze. Sagen førte til en politianmeldelse, der dog senere blev droppet, fordi gravningen var foretaget før fredningen. Desuden var højen allerede undersøgt.
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1997
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links