Gravsten
.
Oversigt set mod syd
.
cementkorset set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
41068
Sted- og lokalitetsnummer
210304-113
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1915 e.Kr. - 1915 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4106:8 Krigergrav. Graven, der er kantet med små marksten, er ca. 2 x 1 m stor. På gravstedet står et 0,6 x 0,3 x 0,11 m stort cementkors med følgende indskrift på nordsiden: Russe Abraham Staferman 94. Rgt. + 1.6.15

Undersøgelseshistorie

2016
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra 1. verdenskrig for at udarbejde forslag til fredningstekst: Grav kantet med små marksten ca 1,5 x 1m stor og med støbt 60x30x11 cm stort gråt cementkors med indskrift på nordsiden: Russe Abraham Staferman 94. Rgt. + 1.6.15 På trods af at gravstenen er udformet som et kors, menes soldaten at være af jødisk konfession, hvorfor han ikke blev begravet med de andre krigsfanger på gravpladsen længere mod vest.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandAfventer data
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links