Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
342122
Sted- og lokalitetsnummer
030203-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tophøj, 4,5 x 22 m med sneglegang.

Undersøgelseshistorie

1809
Privat opsamling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1809
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(Tophøis Mark). En i Toppen noget affladet Høi, "Topshøi" kaldet, 16' høi, 80' i Tværmaal, to svagt indskaarne Afsatser løber rundt om Høien.
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Tophøj", 4 1/2 x 22 m., med Sneglegang.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTophøj. Den måler ca. 4,5 x 22 x 22 m med en lidt uregelmæssig højside, antagelig efter ældre sneglegang. Toppen er ret flad, hvor der er en tilgroet sænkning. Mod N findes der måske 1 randsten. Den er bevokset med 1 busk (tjørn), planter og brændenælder, og der er trampet en sti i vegetationen fra S. Den findes højt i terræn, ca. 5 m fra vej. ** Seværdighedsforklaring ** Stor, ret velbevaret høj, ud til landevej.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links