Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181426
Sted- og lokalitetsnummer
140402-14
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 970 e.Kr. - 1020 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dalbyover-sten. Runesten af granit. Stenen er 156 cm høj, 64 cm bred og 46 cm tyk. Højden er målt før nedsætning i gulvet. Højden over gulvet er 115 cm Toppen samt noget af stenen forneden mangler. Indskriften er derfor beskadiget i toppen. På stenens ene bredside indskrift, som oversat lyder: ” Tue, Geddes søn satte ... sin fælle, Thorgnys fostersøn”. Stenen står i Dalbyover kirkes våbenhus

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenDalbyover-sten. Runesten af granit. Stenen er 156 cm. høj, 64 cm. bred og 46 cm. tyk. Højden er målt før nedsætning i gulvet. Højden over gulvet er 115 cm. Toppen samt noget af stenen forneden mangler. Indskriften er derfor beskadiget i toppen. På stenens ene bredside indskrift, som oversat lyder: ” Tue, Geddes søn satte ... sin fælle, Thorgnys fostersøn”. Runesten genanvendt i kirkegårdsdige. Fundår 1882. Stenen blev opdaget i kirkegårdsdiget den blev udtaget og det blev opdaget at den var blevet kløvet. Stenen har været opstillet på hovedet i våbenhuset, men blev i 1989 vendt og nedsat i gulvet. Opbevaringssted: Dalbyover kirkes våbenhus. Datering: 970-1020.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links