Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4425239
Sted- og lokalitetsnummer
070609-134
Anlæg
Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: umatr. vejareal landevej 537 Sundby-Soesmarke ud for km 13.373. Stenkiste Længde ca 7,5 m. Højde ca 1,2 m. Bredde ca 1 m. Kisten er sat af stenheller i sider og tag. Syd for stenkisten følger fredningsgrænsen en linie parallelt med stenkisten i en afstand af 2 m fra denne. Nord for kisten går en tilsvarende frednings- grænse i en afstand af 5 m fra kisten. Mod øst og vest udgøres fredningsgrænsen af linier vinkelret på mundingen. Stenkisten er indkapslet i vejdæmning.

Undersøgelseshistorie

1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningStenkiste. Længde ca. 7,5 m. Højde ca. 1,2 m. Bredde ca. 1 m. Kisten er sat af stenheller i sider og tag. Syd for stenkisten følger fredningsgrænsen en linie parallelt med stenkisten i en afstand af 2 m fra denne. Nord for kisten går en tilsvarende fredningsgrænse i en afstand af 5 m fra kisten. Mod øst og vest udgøres fredningsgrænsen af linier vinkelret på mundingen. Stenkisten er indkapslet i vejdæmning.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links