Oversigt - fra V
.
Oversigt med stok - fra V
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252815
Sted- og lokalitetsnummer
010105-32
Anlæg
Stenkiste, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Hellekiste i øst-vest, bygget af ret små sten: 6 i nordsiden, 1 større i vestenden, 7 i sydsiden og en buet række små sten i østenden. Kistens indvendige mål er ca. 2,75 x 0,60 m. Ingen dæksten. 2 m udenom kisten indbefattet i fredningen.

Undersøgelseshistorie

1957
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHellekiste i øst-vest, bygget af ret små sten, 6 i nordsiden, 1 større i vestenden. Kistens indvendige mål er 2,75x 0,6 m. Ingen dæksten. 2 m udenom kisten medindbefattet i fredningen.
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHellekiste.
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHellekiste, ca. 3,10 m lang (udv. mål,ø-v) x 1 m (udv. mål n-s). Tilsvarende indvendige mål: 2,75 m x0,65 m. Hellekisten er orienteret ø-v. Bygget af ca. 20-25 cm lange sten, der vender den flade side indad mod gravrummet. I nordsiden står 9 sten, i sydsiden 9-10 sten. En stor sten på tværs danner vestgavlen, mens en noget mindre på tilsvarende vis udgør den østlige gavl. Bag ved denne er endnu 3-4 sten anbragt. Ved den sydlige langside ligger en større sten, der vel oprindeligt har indgået i kistens konstruktion. Graven er uden overligger og selve gravrummet er jordfyldt indtil 15 cm fra stenenes overkant. Gravkisten er beliggende i en lille indhegning uden vegetation. Indhegningen måler ca.5 x 3 m og er selv beliggende i en større udyrket indhegning. Adgang til kisten sker fra landevej og ager. ** Seværdighedsforklaring ** Hellekiste, der er frilagt i lille indhegning ca. 20 m fra landevej.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links