Præstegården i Store Heddinge blev nomineret til at være blandt Danmarks smukkeste præstegårde i en konkurrence i 2016. Præstegården er opført i kridtsten fra det lokale brud på Stevns Klint. Dens facade i ubehandlet kridtsten er således et egnskarakteristisk træk.
.

I Stevns Kommune ligger to fredede præstegårde, hvoraf den i Store Heddinge fortsat udgør præstens bolig, mens Valløby gamle Præstegård ophørte som præstegård i 1909.

I sin udstrakte have bag hegnsmure udgør præstegården, som præsteparret Helmich Marcussen Lax og Johanne Mørch opførte i 1750, et værdifuldt element i det helstøbte kulturmiljø omkring Sankt Katharina Kirke. Præstegården er bygget af kridtsten i blank mur under et stejlt, let opskalket tegltag, og den udmærker sig ved sin størrelse og herskabelige holdning med taktfast vinduessætning og bred, gennemgående frontispice. Bygningen vidner overbevisende om embedets sociale status, der også afspejles i de højloftede, gipsede stuer, det gedigne træværk og de fuldt panelerede kvistværelser.

Præstegården indgik oprindelig i et firlænget gårdanlæg, hvorfra er bevaret indskrevne hammerbånd fra 1565 og 1589. I 1927 sløjfedes de to avlslænger, og ved restaureringen i 1959 ved Marinus Andersen blev præstegården i realiteten nedrevet, men genopført ved brug af de gamle, originale materialer.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Stevns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Præstegårde