Ved Waves Festival 2021 spillede det spanske gadeteater Leandre forestillingen Fly me to the Moon, der handler om to klovnes rejse. Forestillingen blev spillet på Slotsbanken i Vordingborg, hvor Gåsetårnet her ses. Det har netop været et formål med festivalen, at scenekunsten bringes ud i byens offentlige rum. PER

.

Vordingborg Kommune hører til den lange række af sjællandske kommuner, der ikke kan bryste sig af store teatre med en lang historie. Men i 1990 så en visionær borgmester mulighederne i at engagere den italienske teatergruppe Cantabile 2, som lige var kommet til Danmark, og gruppens karismatiske leder, Nullo Facchini, som egnsteater i Vordingborg, en beslutning, byen har levet højt på siden.

I 2021 vedtog kommunalbestyrelsen at overlade den gamle Kirkeskovspavillon fra 1872 til en gruppe professionelle teaterfolk, Teater Du Milde Himmel, Teatret Aspendos og Kristján Ingimarsson Company. Under navnet Pavillon K fungerer huset som scenekunst- og kulturhus med tilbud om forestillinger for såvel børn som voksne, arbejdsfaciliteter, netværk, prøvelokaler osv.

I det mere traditionelle teaterudtryk arrangerer Teaterforeningen Bøgestrømmen en lang række forestillinger for alle aldre, primært i Vordingborg Teater, der er bygget sammen med Vordingborg Gymnasium & HF. Forestillinger spilles også i forsamlingshuse, spillesteder og sportsanlæg spredt ud over hele kommunen.

På Møn er der mulighed for at spille forestillinger i Ottekanten, Teaterhøjskolen Rødkildes store sal, og i den tidligere Magleby Centralskole, som Teater Asterions Hus fra København købte i 2019 og indrettede til Teater Møn. Her kan man spille i flere forskellige sale, afholde workshops over flere dage, spille udendørs osv. I 2020 blev endnu et spillested tilknyttet Teater Møn, Hønseriet på Søndre Landevej.

Et rigt amatørteaterliv udfolder sig i kommunen, hovedsagelig på Sjællandssiden, hvor man kan finde Præstø Amatørscene, Kalvehave Amatør Teater (KAT), Sydsjællands Kulturteater, Lundby Amatørteater, modelteateret Teatret Spektakulus, som spiller på Masnedøfort, Vor Ny Revy og Foreningen for Dramatisk Virksomhed. På Møn er det blot Damsholte Friluftsscene, der spiller dilettant, mens teaterbussen Tour Club Møn-Sydsjælland, i erkendelse af, at det ikke er alle teatergrupper, der finder vej til Stege, selv finder vej til København og det væld af forestillinger, der udbydes dér.

Tidligere blev der spillet dilettant på Hotel Skandinavien i Stege, i daglig tale Skansen, men da hotellet blev revet ned i 1985, overgik prosceniumsrammen og den lille scene til Thorsvang Samlermuseum i Lendemarke.

Cantabile 2

Cantabile 2 blev grundlagt i 1983 i Italien af den italienske instruktør og teaterleder Nullo Facchini. Efter en turné til Roskilde Festival i 1984 etablerede truppen sig i København, hvor Facchini og hans stab af internationale skuespillere året efter oprettede School of Stage Arts, Danmarks eneste uddannelse i performanceteater, som var aktiv indtil 2009. I 1987 løb den første internationale Waves Festival af stablen, og da teateret i 1990 blev egnsteater i Vordingborg, blev Waves fra 1991 en fast tilbagevendende begivenhed hvert andet år i august. Under festivalen fyldes gader og stræder med højtprofileret international performancekunst, seminarer, indendørs forestillinger m.m.

Cantabile 2 er med sit konsekvente stedsspecifikke, tværkulturelle repertoire en vægtig stemme i udviklingen af dansk teater, hvor mennesket og dets historie, følelser og drifter står i centrum, og hvor publikum ofte inddrages som aktive medspillere i værket.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vordingborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film