batteriet set fra Ø
.
batteriet set fra V
.
Batteriet set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390617
Sted- og lokalitetsnummer
210101-183
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg Sikringsstilling Nord). Batteri bestående af to halvbatterier. Alle anlæg er tildækkede og ikke synlige. Den vestlige del af batteriet har en udstrækning på ca. 70 m Ø-V og ca. 30 m N-S. Den østlige del af batteriet har en udstrækning på 65 m Ø-V og 24 m N-S.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Batteri bestående af to halvbatterier beliggende omkring hver sin ejendom på matrikel Alle anlæg er tildækkede og ikke synlige. Den vestlige del af batteriet er beliggende omkring ejendommen på matrikel 30, Arrild Ejerlav, Arrild og har udstrækninge på ca. 70 meter Ø-V og ca. 30 meter N-S. Den østlige del af batteriet er beliggende omkring ejendommen på matrikel nr. 49a , Arrild Ejerlav, Arrild. Det vides ikke hvor meget af batteriet der er intakt. Ifølge Mogens Scott Hansen var batteri nr. 32 bestykket med 4 stk. 12 cm kanoner og bestod af to halvbatterier omkring hver sin ejendom. Batteriet blev ikke færdigbygget. I begge halvbatterier fandtes batterigrav med faskiner, men imellem de to halvbatterier var der ingen forbindelsesgrav. Kanonerne stod på betonbriske med påboltede planker. Kort tid efter indskydningen, kasserede prins Heinrich batteriet.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links