cementkors set fra sydvest
.
cementkors set fra sydvest
.
cementkors set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390624
Sted- og lokalitetsnummer
210101-184
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3906:24 Krigergrave. Krigergrave beliggende på et ca. 11 x 3 m stort areal bestående af 16 ens, grå støbte cementkors 0,67 x 0,32 x 0,12 m. På stenenes forside er der svært læselige indskrifter med navnene på de faldne soldater.

Undersøgelseshistorie

2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandAfventer data
2016
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst. Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Forslag til fredningstekst: Gravsted ca. 11x3 m stort med 16 ens grå støbte cementkors 67x32x11,5 cm store. På stenenes forside er der svært læselige indskrifter. Gravstedet er flyttet til sin nuværende plads mellem 2012 og 2014 og var oprindeligt beliggende på kirkegårdens nordøstlige del. Gravstenene er rejst over militære straffefanger, hvoraf tre stammer fra en lejr ca. 200 m syd for kirken, de øvrige fra en lejr i Øberg 2,5 km mod sydvest.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links