østmuren set fra NØ
.
vægkroge i sydlige rum
.
sydligste rum indvendigt
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390619
Sted- og lokalitetsnummer
210101-180
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Forsvarsanlæg (tysk militæranlæg Sikringsstilling Nord). Intakt og fritliggende betonanlæg. Anlægget måler udvendigt 8 m N-S, og 6,40 m Ø-V. Sydfacaden er udvendig ca. 3,10 m høj. Anlægget består af to rum. Det sydligste rum har en 1,60 m bred indgang fra syd med en svær bevaret jernport. Det nordligste rum har en 0,5 m smal indgang fra øst. I det nordligste rum ses i loftet et 20 x 20 cm stort periskophul og i nordvæggen en lille 20 x 20 x 36 cm stor vægniche. Det sydlige rum har i vestmuren et smiget skydeskår 0,8 m bredt på indersiden og 2 m bredt på ydersiden, ca. 0,6 m højt. I østmuren ses 4 jernkroge. Indvendig højde er 1,83 m.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst: Del af forsvarsanlæg (tysk militæranlæg og Sikringsstilling Nord). Intakt og fritliggende betonanlæg. Anlægget måler udvendigt 8 meter N-S, og 6,40 meter Ø-V. Sydfacaden er udvendig ca. 3,10 meter høj. Anlægget består af to rum. Det sydligste rum har en 1,60 meter bred indgang fra syd med en svær bevaret jernport. Det nordligste rum har en 0,5 meter smal indgang fra øst. I det nordligste rum ses i loftet et 20x20 cm stort periskophul og i nordvæggen en lille 20x20x36 cm stor vægniche . Det sydlige rum har i vestmuren et smiget skydeskår 0,8 meter bredt på indersiden og 2 meter bredt på ydersiden, ca. 0,6 meter højt. I østmuren ses 4 jernkroge. Indvendig ståhøjde er 1,83 meter. Bunkeren er hvidkalket indvendig. Ifølge Mogens Scott Hansen er det nr. 364 kraftig flankeringsbunker med jernport, beregnet til en kørende 37 mm revolverkanon. Anlægget er identisk med Premierløjtnant E. Wissums rapport 1922, afsnit 6, bilag 7, nr. 34. Modsat mange andre anlæg i Sikringsstilling Nord er dette anlæg ikke nedgravet i terrænet, men ligger skjult bag skråning. Det sydligste rum er et kamprum til kanonen og det nordligste rum til mandskabet. I mandskabsrummet ses en del graffiti på væggene.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links