Genforeningstårnet, som kroner Ejer Bavnehøj, består af en dobbelt triumfbue, hvor buerne vender mod hver sit verdenshjørne. Siden tårnet blev rejst i 1924, er der opført en informationsbygning, anlagt parkeringspladser og etableret en natursti over til den nærliggende Møllehøj, der i dag betragtes som Danmarks højeste punkt.
.

Mellem landsbyerne Ejer og Ris i Ejer Bjerge ligger Ejer Bavnehøj, der sammen med bl.a. Yding Skovhøj og Møllehøj udgør de højeste naturlige punkter i landet. Som mange andre højtliggende punkter blev Ejer Bavnehøj helt op til begyndelsen af 1800-tallet benyttet som signalpost, hvor blus eller bavner kunne tændes og advare befolkningen, når behovet opstod.

I tiden derefter lå højen ret ubemærket hen som privat ejendom, indtil der i 1916 blev taget initiativ til en indsamling, der skulle skaffe midler til køb af området. Lokale kræfter ønskede et samlingssted, der, som tidsånden bød, kunne bruges til såvel folkemøder som mindested. I 1920 blev der således rejst en sten til minde om Genforeningen, og i 1924 fulgte det 12,5 m høje Genforeningstårn, tegnet af Jens Laustsen.

Selv om opbakningen til de folkelige møder har været noget svingende, er især grundlovsmøderne blevet en fast tradition. Det samme gælder årsdagen for rejsningen af Genforeningstårnet, som har været fejret årligt siden folkefesten på 60-årsjubilæet i 1984.

I 2019 blev et større anlæg indviet efter en helhedsplan tegnet af landskabsarkitektfirmaet Bruun & Möllers: et sceneområde i en naturlig slugt kaldet Gyden, hvortil Genforeningsstenen er blevet flyttet og placeret i et cirkulært anlæg.

Videre læsning

Læs mere om Det åbne land i Skanderborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Det åbne land