maskingeværniche set fra syd
.
rummet set fra sydøst
.
rummet set indefra sydvest.
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390562
Sted- og lokalitetsnummer
210107-136
Anlæg
Fæstningsanlæg, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mandskabsbunker og maskingeværskjul (Sikringsstilling Nord). Rektangulær NØ-SV-orienteret mandskabsbunker på 8,75 x 4,2 x 2,9 m i beton, hvor 1,5 m af den SV-lige del kun er ca. 2,5 m høj. Synlig er facaden, mens resten af anlægget er nedgravet. I facaden er to 0,7 m brede åbninger til et rum på 4,0 x 2,0 x 1,8 m. I rummets bagvæg ses en større niche. Maskingeværskjulet udgøres af den forsænkede del af anlægget i SV. Heri en 2,0 x 1,0 x 1,0 m stor niche ved siden af mandskabsrummet.

Undersøgelseshistorie

2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse af anlæg fra Sikringsstilling Nord for at udarbejde forslag til fredningstekst. Et velbevaret 1. verdenskrigs anlæg fra Sikringsstilling Nord. Anlægget er opført i beton og nedgravet i terrænet. Kun hele frontpartiet er frit lagt. Den fritlagte del er 8,75 meter lang og ca. 3 meter højt. Bunkeren er orienteret nordøst-sydvest med frontsiden mod sydvest. De sydvestligste 1,5 meter af anlægget er ca. 0,4 meter lavere end resten af bunkeranlægget. Bunkeren er indrettet med et opholdsrum med to 0,7 meter brede indgange. Rummet er 4,0 meter langt, 2,0 meter bredt og 1,8 meter højt. I bagvæggen ses en større niche. Vest for den sydvestligste indgang befinder sig en 2 meter dyb og 1x1 meter stor niche, beregnet til et maskingevær med affutage. Anlægget har været bemandet med seks soldater. Anlægget er dækket med græs og ligger i lysning plantage. Anlægget er opmålt i 1922 af premierløjtnant F. Heiberg Jürgensen (nr. 82 afsnit 8, samt beretning 1-2 1922 bilag 12, afsnit 8, type XIV). Anlægget beskrives som opholdsrum med maskingeværskjul. Opmålingerne fra 1922 viser, at anlægget er et rektangulært anlæg. Det er udvendigt 8,75 meter langt og 4,2 meter bredt og 2,9 meter højt. Der er indrettet med et rum med to 0,7 meter brede indgange. Rummet er 4,0 meter langt, 2,0 meter bredt og 1,80 meter højt. I loftet et periskophul. I Mogens Scott Hansen er anlægget registreret som nr. 498: Maskingeværrede med niche
2014
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandAfventer data
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Fæstningsanlæg

Fæstning, større område med sammenhængende permanente forsvarsværker, fx en befæstet by. En fæstning var tidligere en selvstændig militær myndighed med egen kommandant, og fæstningerne udgjorde en tredje komponent i forsvaret på lige fod med hær og flåde. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links