Værebro Å set fra Lunde Bro nord for Hove. I middelalderen var Lunde Bro et færgested, men i dag må man nøjes med at sætte kanoen eller kajakken i vandet her og selv følge åen nedstrøms de 12‑13 km til udløbet i Roskilde Fjord.
.
I det sydvestlige hjørne af Krogenlund kan man møde flere gamle, forvredne bøgetræer. De kuriøse træer har længe været en seværdighed, og det er dem, som har givet skoven Krogenlund sit navn.
.

En væsentlig del af friluftslivet i Egedal Kommune knytter sig til skovene og søerne omkring Mølleådalen i den nordlige del af kommunen. Området, som også strækker sig ind i Frederikssund, Allerød og Furesø Kommuner, blev i 2016 certificeret som naturpark under Friluftsrådets mærkningsordning. I 2017 ansatte Egedal Kommune en naturvejleder, som netop skal tage sig af naturformidlingen i Naturpark Mølleåen. Naturparken gennemskæres af et netværk af stier, og især Slagslunde Skov, Krogenlund, Ganløse Eged og Ganløse Ore er populære udflugtsmål. For dem, som ønsker at overnatte i naturen, rummer naturparken flere sheltere. Om sommeren er det muligt at bade fra sydøstenden af Bastrup Sø samt i Buresø, der har badesteder i både den østlige og vestlige ende.

Hvert år arrangerer bl.a. Foreningen Naturpark Mølleøens Venner, DOF Smørum Naturskole og Danmarks Naturfredningsforening en række ture i Egedal Kommunes natur, og i Værebro Kanoklub kan man deltage i kano- og kajaksejlads på bl.a. Værebro Å. Ved Kong Svends Høj i Smørumnedre findes lidt mod vest et udkigssted, et såkaldt panoptikon, hvor Værebro Ådals historie formidles. Her kan man få udsigt over ådalen og bl.a. se, hvor Veksøhjelmene samt offerfundene af økser og mennesker blev gjort. Derudover er der mulighed for at opleve og røre ved betonafstøbninger af 11 arkæologiske fund fra ådalen.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Egedal Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv