Frederikssund Kommune er en fjordkommune og ligger i den vestlige del af Region Hovedstaden. Med sine bugtede kyster strækker den sig langs begge sider af Roskilde Fjord og noget af Isefjord, hen over Hornsherred i vest og Frederikssund og omegn på Sjælland mod øst. Landskabet er et bølget moræneland med det 69,5 m høje Julianehøj ved Svanholm i Hornsherred som kommunens højeste punkt. Den 141 km lange kystlinje varierer fra stejl klintekyst over stenede eller sandede strande til lave strandenge.
Faktaboks
- Areal
- 248,5 km²
- Højeste punkt
- 69,5 m.o.h. (Julianehøj)
- Kystlinje
- 141 km
- Region
- Hovedstaden
- Stift
- Helsingør
- Provsti
- Frederikssund
- Antal sogne
- 17
- Befolkningsudvikling
- 17.445 personer (1950), 34.530 personer (1980), 45.036 personer (2017)
- Befolkningstæthed i kommunen
- 181 personer/km² (2017)
- Befolkningstæthed i Danmark
- 134 personer/km² (2017)
- Gennemsnitsalder i kommunen
- 43,7 år (2017)
- Gennemsnitsalder i Danmark
- 41,4 år (2017)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i kommunen
- 284.437 kr. (2016)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i Danmark
- 271.263 kr. (2016)
- Hjemmeside
Kommunen er kendetegnet ved det åbne landbrugsland, særligt i den centrale del af Hornsherred og i landområderne uden for Frederikssund og Slangerup. Landbrug udgør 57 % af kommunens areal, men lokalt er over 70 % af jorden udlagt til landbrug. De sandede jorde giver stor potentiel udvaskningsrisiko, og især Roskilde Fjord er sårbar over for forurening fra spildevand og landbrug. Frederikssund Kommune har udpeget en række lavbundsarealer til genopretning som vådområder, bl.a. for at reducere udvaskningen af næringsstoffer til vandmiljøet.
Omkring 15 % af kommunens areal består af skov, hvor Jægerspris Nordskov med sine 1.700 ha er kommunens største og en af Sjællands mest artsrige. Den består af de fire skove Nordskoven, Studehave, Kohave og Slotshegn og er en rest af den skov, der indtil sidst i 1700-tallet dækkede det meste af Hornsherred.
Kysterne mod Isefjord og Roskilde Fjord var allerede i oldtiden attraktive bosættelsesområder, mens agerdyrkerne i yngre stenalder fulgte den overordnede tendens med at søge ud i store dele af området. Stenalder- og bronzealdergravhøjene står tæt i kommunen, og i slutningen af vikingetiden begyndte bebyggelserne at tage form af mindre landsbyer. Skovrydninger i middelalderen skabte plads til købstæderne Slangerup og Skibby, men krisen efter pesten ramte området hårdt. Frederikssund, der egentlig opstod som færgested og handelsplads for Slangerup, fik stigende betydning, og byen fik i 1809 status som købstad.
I anden halvdel af 1800-tallet oplevede den nuværende kommune en stor befolkningstilvækst, og industri, håndværk og handel fik stigende betydning – godt hjulpet på vej af et løft i infrastrukturen med Kronprins Frederiks Bro over Roskilde Fjord, der blev åbnet i 1868, og i 1879 med jernbaneforbindelsen fra Frederikssund til hovedstaden.
Den nuværende Frederikssund Kommune blev ved Strukturreformen i 2007 dannet af Frederikssund, Jægerspris, Skibby og det meste af Slangerup Kommuner. De største byer er hovedbyen Frederikssund med lidt over en tredjedel af kommunens godt 45.000 indbyggere, Slangerup, Jægerspris, Skibby og Græse Bakkeby. Kommunen ligger ca. en times kørsel fra København og har store ambitioner om vækst som bosætningskommune for pendling til hovedstadsområdet. I forlængelse heraf vil kommunen anlægge en helt ny by, Vinge, 5 km sydøst for Frederikssund. Vinge får i 2019 egen S-togsstation og skal efter planerne huse 20.000 indbyggere i 2035. Med den planlagte Frederikssundmotorvej får Vinge direkte motorvejsforbindelse til hovedstaden.
Frederikssund Kommune har 18 kirker, hvoraf de 15 stammer fra middelalderen – flere med romanske kalkmalerier på højt kunstnerisk niveau, bl.a. Jørlunde Kirke. Man kender til mindst 11 herregårde i kommunen, men flere af dem er med tiden forsvundet. De mest betydningsfulde er Jægerspris Slot, tidligere Abrahamstrup, som grevinde Danner åbnede for publikum i 1866, og som i dag rummer både museum, børnehjem og skole; Svanholm, der lægger jord og bygninger til et økologisk landbrugskollektiv, og Selsø, som formidler herregårdshistorie og afholder kulturhistoriske udstillinger og klassiske koncerter.
Især egnene omkring Roskilde Fjord og Jægerspris har inspireret billedkunstnere, bl.a. Jens Juel, der i 1782 malede Prospekt af Egnen om Jægerspris med udsigten fra Thyrashøj med Jægerspris Slot i baggrunden. Det er dog nok især kunstneren J.F. Willumsen, der forbindes med Frederikssund: Efter en donation fra kunstneren opførtes et særskilt museum med Willumsens samling af egne og andre kunstneres værker i byen.
Frederikssund Kommune er en aktiv kulturkommune og hjem for en lang række kunstnere og kunsthåndværkere. Amatørteateret står stærkt med bl.a. Jægerspris Amatør Scene og Slangerupscenen. Den største kulturtradition er dog amatørvikingespillene på Kalvøen i Roskilde Fjord, der har fundet sted siden 1952, og som hver sommer tiltrækker omkring 15.000 tilskuere og involverer et stort antal lokale borgere.