Især i sommermånederne knytter meget af friluftslivet i Syddjurs Kommune sig til kysten som her, hvor besøgende nyder det lave vand i Ebeltoft Vig på en varm julidag. Generelt fylder friluftsliv meget i kommunen. Næst efter København var Syddjurs således den kommune, som i perioden 2010‑16 fik flest støttekroner til friluftsprojekter fra Friluftsrådets udlodningsmidler.
.
Børneliv og historie: Ebeltoft Vig på en julidag – med Ebeltoft og Fregatten Jylland i baggrunden.
.

Et veletableret stisystem giver rig mulighed for vandreture på det sydlige Djursland. Nordsøstien, Molsruten og Kaløstien krydser kommunen langs kysten og forbinder Syddjurs Kommune med nabokommunerne og resten af regionen. Dertil kommer en lang række kortere, lokale vandreruter ved bl.a. Jernhatten, Kaløskovene, Isgård, Ørnbjerg Mølle, Sletterhage og i Mols Bjerge.

Cyklister kan udnytte det regionale cykelrutenet, ligesom der er cykelruter langs Gjerrildbanestien og Gravlevstien. Derudover har det bakkede terræn gjort mountainbike meget populært. I samarbejde med lokale MTBklubber og Kronborg Tracks har Syddjurs Kommune eksempelvis anlagt et 13 km lang MTB-spor i den kuperede Sønder Plantage syd for Ebeltoft. I Mols Bjerge findes et netværk af ridestier, og ved Øvre Strandkær og Agri Bavnehøj er der hestetrailerpladser. Også skoven Bjørnkær ved Ebeltoft har en riderute.

Der er gode badestrande ved bl.a. Boeslum, Ebeltoft, Femmøller, Bogens, Strands, Skødshoved og Følle, og ved bl.a. Jernhatten er det populært at snorkle. Lystfiskere kan teste deres held og evner langs hele kommunens kystlinje. Ud for Sletterhage er det især torsk, skrubbe, ising og rødspætte, som ryger på krogen, mens fx Begtrup Vig er kendt for sine mange havørreder. Vind- og kitesurfing er populært i bl.a. i Egens, Knebel, Begtrup og Ebeltoft Vige. Derudover er der etableret en havkajakrute langs hele kommunens kyst, hvor en række af primitive overnatningspladser giver roerne mulighed for at strække turen over flere dage. Ud over de primitive overnatningspladser er der teltpladser og sheltere ved bl.a. Ørnbjerg Mølle og på Helgenæs. Blandt dem er det særprægede »øgleæg-shelter« på Skødshoved. Shelteret, som er finansieret af EU-projektet Ver-Di, er udviklet af to studerende ved Aalborg Universitet i samarbejde med Hi-Con betonvarefabrik, friluftsvejlederuddannelsen på Karpenhøj og Syddjurs Kommune.

Naturformidling foregår mange steder i kommunen. I Mols Bjerge sker det på Besøgscenter Øvre Strandkær, Molslaboratoriet og Karpenhøj Naturcenter. Dertil kommer naturformidlingen ved Sletterhage Fyr på Helgenæs og på Karlsladen ved Kalø Gods.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Syddjurs Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Friluftsliv

Eksterne links