Den ældst bevarede udgave af molbohistorier blev udgivet af lægen C.E. Mangor i 1780. Forestillingen om de komisk godtroende molboer hang ved og førte til en rig produktion af historier. Men det er nu et helt andet indtryk, man får, når man står i toppen af tårnet på Kalø Slotsruin med udsigt over Kalø Vig og Nationalpark Mols Bjerge. Istidslandskaber med bakker og flade hedesletter breder sig over den sydlige del af Djursland med det inddæmmede Kolindsund mod nord, morænelandskabet Mols Bjerge, Tirstrup Hedeslette og de tre halvøer, Skødshoved, Helgenæs og Hasnæs-halvøen. Med sin 159 km lange kyststrækning er det et af landets mest kystrige områder. 25 % af området er dækket af skov med store naturværdier, bl.a. den sydlige del af Løvenholmskovene og Sønderskov ud mod Kattegat, hvor havørnen har slået sig ned. Kommunen omfatter desuden øen Hjelm 10 km sydøst for Ebeltoft.
Faktaboks
- Areal
- 689,8 km²
- Højeste punkt
- 137,7 m.o.h. (Agri Bavnehøj)
- Kystlinje
- 159 km
- Region
- Midtjylland
- Stift
- Aarhus
- Provsti
- Syddjurs
- Antal sogne
- 32
- Befolkningsudvikling
- 30.166 personer (1950), 34.000 personer (1980), 42.021 personer (2017)
- Befolkningstæthed i kommunen
- 61 personer/km² (2017)
- Befolkningstæthed i Danmark
- 134 personer/km² (2017)
- Gennemsnitsalder i kommunen
- 44,7 år (2017)
- Gennemsnitsalder i Danmark
- 41,4 år (2017)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i kommunen
- 258.046 kr. (2016)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i Danmark
- 271.263 kr. (2016)
- Hjemmeside
Syddjurs Kommune er rig på spor efter fortidens mennesker. Langs kystlinjen har man fundet bopladser med køkkenmøddinger og grave fra stenalderen, og stendysser – herunder Danmarks største runddysse, Poskær Stenhus – og bronzealderens gravhøje sætter deres præg på landskabet.
Af kommunens 37 kirker er 30 fra middelalderen, flere med kalkmalerier og rigt udsmykkede døbefonte og altertavler. Kirkernes talrige inventarstykker fra 1700-tallet afspejler den nære kontakt til egnens herregårde. Djursland er så rig på herregårde, at Henrik Pontoppidan i 1887 skrev, at de ligger »saa tæt som Musereder i en Hvedemark«. I 1600‑1700-tallet var der mindst 18 fungerende herregårde i kommunen, og omkring 1830 var der fire komplette herregårde tilbage: Kalø Ladegård, Rosenholm, Skaføgård og Møllerup. Frasalg af fæstegods fra herregårdene betød, at der blev oprettet flere husmandssteder end andre steder i landet. Med urbaniseringen i 1800-tallet steg antallet af indbyggere i kommunens byer. I dag huser de tre største byer, Ebeltoft, Hornslet og Rønde, knap 40 % af kommunens samlede indbyggertal.
Syddjurs Kommune blev oprettet ved kommunalreformen i 2007 ved sammenlægning af Ebeltoft, Rønde, Midtdjurs og Rosenholm Kommuner og hører under Region Midtjylland. Landbruget har gennem 1900-tallet været et vigtigt erhverv i kommunen.
Frem til 1980 lå den gennemsnitlige bedriftsstørrelse i kommunen over landsgennemsnittet. Strukturudviklingen mod større bedrifter er dog ikke gået så hurtigt som i resten af landet, og i dag ligger den gennemsnitlige bedriftsstørrelse i Syddjurs Kommune væsentlig under landsgennemsnittet. Industrien er mindre udviklet end i de andre kommuner i Region Midtjylland, men der er en betydelig handelssektor og bygge- og anlægsbranche. Med sin placering tæt på Aarhus er det en udpræget pendlerkommune: Over halvdelen af de erhvervsaktive pendler dagligt til arbejde uden for kommunen.
Turismen spiller en vigtig rolle for erhvervsliv og økonomi. Naturen, landskabet, de mange badestrande og ikke mindst den idylliske købstad Ebeltoft med en næsten intakt middelalderlig byplan og Fregatten Jylland trækker mange turister til hvert år. Rosenholm i Hornslet, som i mere end 450 år har været i adelsslægten Rosenkrantz’ eje, er i dag museum med en storslået herregårdspark. Desuden trækker både Glasmuseet i Ebeltoft samt Ree Park Safari og Skandinavisk Dyrepark mange besøgende til. Den attraktion i kommunen, der tiltrækker flest besøgende, er Danmarks fjerdestørste forlystelsespark, Djurs Sommerland, ved Nimtofte. En helt særlig attraktion er også nationalparken og istidslandskabet Mols Bjerge med bakker skabt af skiver af smeltevandssand presset op af isen og en enestående natur med hede og overdrev. Andre fredede områder i kommunen er Stubbe Sø, Jernhatten, Kalø, Isgård, Ebeltoft Vig og bakkestrøget ned mod kystlinjen syd for Ugelbølle.
Det spektakulære landskab har gennem årene tiltrukket mange kunstnere, og særlig Kalø Slotsruin – oprindelig et mægtigt borg- og forsvarsværk – har været et yndet motiv, ikke mindst for de danske 1800-talsmalere. Stadig i dag er kommunen kendetegnet ved et aktivt kunstmiljø med flere kunstforeninger og kunstnersammenslutninger. Områdets kulturhistorie lever også videre i en række gamle traditioner som Valborgsaften og traditionen med vægtersang foran Det gamle Rådhus i Ebeltoft. På det lille torv i Adelgade, ikke langt fra Det gamle Rådhus, står der en bronzefigur fra 2001 af den folkekære Lodvig. Han blev i 1905 sammen med sin kæreste anklaget og dømt for blufærdighedskrænkelse, og deres historie er foreviget i »Ebeltoftvisen« fra 1906. Siden 1966 har Lodvig lagt navn til byens hæderspris.