Industrimuseet Frederiks Værk

Artikelstart

Industrimuseet Frederiks Værk er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der ejes og drives af Halsnæs Kommune. Museet består af afdelingerne Palæet, Arsenalet, Krudtværket, Projektilmagasinet, Trækulsbrænderiet, Byarkivet og Knud Rasmussens Hus.

I 1932 åbnede Frederiksværk og Omegns Museum i det forhenværende Arsenal i forbindelse med Frederiksværks 25-års købstadsjubilæum. Museets stifter var hoteldirektør Th. Christensen. I 1952 fik museet overdraget det tilstødende Projektilmagasin. Museet blev i 1970 lagt sammen med Historisk Forening for Ølsted Sogn og Omegn til Frederiksværkegnens Museumsforening.

Frederiksværk Kommune købte det gamle krudtværksområde med over 100 bestående bygninger efter virksomhedens ophør i 1960’erne. I 1969 åbnede Tøjhusmuseet i København en udstilling i det forhenværende sortkrudtværk om krudtværket samme sted under overskriften Krudtværksmuseum. Udstillingen blev i 1993 overdraget til Frederiksværkegnens Museumsforening.

Da Frederiksværkegnens Museumsforening gik konkurs i 2003, overtog Frederiksværk Kommune samlingerne og ansvaret for museumsdriften. I 2004 fik Industrimuseet Frederiks Værk statsanerkendelse med et ansvarsområde, der omfatter nyere tids kulturhistorie (efter 1660) i Halsnæs Kommune. Museet har to specialer: fabriks- og industrivirksomhed samt Knud Rasmussens liv og virke nationalt og internationalt.

Krudtværksområdet er med sine vanddrevne værksteder og maskiner et velbevaret kulturmiljø.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Halsnæs Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Eksterne links