Havneparken blev til efter beboerinitiativer i 1980’erne. Derefter udformede Anne lise Bramsnæs og Poul Jensen parken 1994-2000 som et stort rekreativt område med kirsebæralléen langs facaderne og med græs til ophold. Området tiltrækker et stort publikum til dagligt og endnu flere til koncerter og events.
.

Islands Brygge ligger i Amager Vest på opfyldt terræn ud til Sydhavnen og indrammes af Amager Boulevard, Amager Fælled og Rundholtsvej. Mellem Weidekampsgade og Amager Boulevard ligger det 26 etager høje Radisson Blu Scandinavia Hotel fra 1973, flankeret af kontorpaladser med privat og offentlig service. Langs havneløbet ligger Havneparken med havnebad, medborgerhus og café, der som bagtæppe har etageejendomme med herskabslejligheder bygget i årtierne efter 1905, mens toværelses lejligheder dominerer det bagvedliggende boligkvarter. Industrien lå i området syd for Halfdansgade.

Området, hvor Bryggens største industrianlæg, Dansk Sojakagefabrik, lå, er omdannet til en ny bydel, Havnestad, med boliger, offentlige kontorer og serviceerhverv. En del af fabriksbygningerne er genanvendt til ejerlejligheder og udlejningsboliger, fx Wennberg Silo og den tidligere frøsilo, nu Gemini Residence.

Islands Brygge er forbundet med Havneholmen i Vesterbro-Kongens Enghave via Bryggebroen fra 2006.

Hvor Islands Brygge ender, er et nyt boligkvarter, Havnevigen, påbegyndt tidligt i 2010’erne.

Det er svært at forestille sig, at den prominente havnefront på Islands Brygge engang rummede Dansk Sojakagefabrik, der var et datterselskab af Det Østasiatiske Kompagni. Til højre i billedet ses Gemini Residence, der er sojakagefabrikkens ombyggede frøsiloer, tegnet af MVRDV og JJW Arkitekter og færdigbygget i 2005. Til venstre ses Wennberg Silo, der er omdannet til lejligheder af arkitekt Tage Lyneborg 2002-04. Før omdannelsen måtte fabrikkens gamle grund dog renses for bl.a. kviksølv.

.

Videre læsning

Læs mere om Københavns bydele

Læs videre om

Se alle artikler om Bydele og byområder