Krigergrav
.
Obelisk
.
Krigergrav
.

Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4625401
Sted- og lokalitetsnummer
070613-89
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1864 e.Kr. - 1887 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4625:401 Krigergrav fra 1864. Nysted Kirkegård. Krigergraven har en nærmest cirkulær grundplan på 9 x 10 m, og er omkranset af en jernkæde, der er fastgjort til en række stenstolper, som står omkring krigergraven. I den vestlige del af krigergraven står en stenobelisk med en militær hjelm på toppen. På obeliskens front står: ”Dette Monument er opreist den 6te October 1865 af Beboere i Nysted, Landsognet og Herritzlev til taknemlig Erindring om de 12 Fædrenelands Forsvarere som i 1864 døde paa Aalholms Lazareth”. På bagsiden af obelisken står navnene på de faldne soldater samt to citater ”Vi have en Gud som er en Gud til megen Salighed for den Herre ere Udgange fra Døden” og ”Herren bevare de Trofaste”. Ved siden af obelisken står en sort gravsten med teksten: ”H.P. Rasmussen. F. 15. Juni 1840. D. 31. Oktober 1887. Mistede begge Ben ved Dybbøl 3. April 1864”. Grusbelægning og beplantning kan vedligeholdes som hidtil.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenKrigergrav fra 1864. Krigergraven har en nærmest cirkulær grundplan på 9x10 m, og er omkranset af en jernkæde, der er fastgjort til en række stenstolper som står omkring krigergraven. I den vestlige del af krigergraven står en stenobelisk med en militær hjelm på toppen. På obeliskens front står: ”Dette Monument er opreist den 6te October 1865 af Beboere i Nysted, Landsognet og Herritzlev til taknemlig Erindring om de 12 Fædrenelands Forsvarere som i 1864 døde paa Aalholms Lazareth”. På bagsiden af obelisken står navnene på de faldne soldater samt to citater ”Vi have en Gud som er en Gud til megen Salighed for den Herre Herre ere Udgangne fra Døden” og ”Herren bevare de Trofaste”. Ved siden af obelisken står en sort gravsten med teksten: ”H.P. Rasmussen. F. 15. Juni 1840. D. 31. Oktober 1887. Mistede begge Ben ved Dybbøl 3. April 1864”. Grusbelægning og beplantning kan vedligeholdes som hidtil.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links