H.C. Andersen fotograferet i 1865 på Frijsenborg Slot under oplæsning for adskillige kvindelige medlemmer af familien Frijs.
.
»En jydsk Røverhistorie, med Mere, hvad dertil hører« af St.St. Blicher (trykt 1844) fortæller om en lokal røverbande i Gudenådalen. Drengen Hans følger efter røverne, men bliver opdaget og trukket med ind i røverreden. Her beder han røverne om nåde. En af røverne gør sig klar til at skyde ham, men han reddes af den gamle kones indtræden og hendes barmhjertige ord: »Saa ung og saa knøv« (ældre ord for »rask«, »flink«). Hans sættes på fri fod, efter at han har sværget den højeste ed.
.

Fra Busbjerg ved Ulstrup er der udsyn over Gudenådalen. Det udnyttede røverbanden, som St.St. Blicher skildrer i »En jydsk Røverhistorie, med Mere, hvad dertil hører«, trykt i 1844. Røverne har frigivet drengen Hans, der har sværget aldrig at røbe deres tilflugtssted for noget menneske. Han fortæller imidlertid hemmeligheden til en sten med disse ord: »Hvorslevgaards tolv røde Galte, ligge i Buusbjerg isalte«. Sognefogeden lytter med, og det går ilde for røverne. Der er stadig røvere på stedet, men nu er det fredelige Busbjerg Spillene, der opføres på det lille bjerg.

Favrskov Kommune har sine litterære steder, og Frijsenborg Slot står stærkt. Her kom eventyreren og forfatteren Wilhelm Dinesen, som havde familiære relationer til Frijsslægten, ligesom hans datter, Karen Blixen, var her. N.F.S. Grundtvig giftede sig i 1858 med Asta Reedtz, født Krag-Juel-Vind-Frijs, som var vokset op på Frijsenborg Slot, og H.C. Andersen besøgte herregården flere gange. I 1868 skrev han en hilsen om tidens gang til Agnes, en af komtesserne til Frijsenborg: »Jeg saae det gamle Frijsenborg/Midt i Skov-Eensomheden./Liden Agnes havde kun Dukke-Sorg,/Den gamle Gaard var et Eden./Alt skifter om. Nu Gaarden staaer/For Fremtid et pragtfuldt Minde;/Ung Agnes, en Rose i Ungdoms Vaar,/Straaler deiligt Solskin derinde.«

I 1888 købte folkemindesamleren Evald Tang Kristensen et hus i Østergade i Hadsten, og her skrev han mange af sine største værker, der fortæller folkelige eventyr og historier for børn og voksne. I dag bor digteren og radiomanden Nis Boesdal på Nøragergård ved Hadsten.

Digteren Peter Nielsen bor i Hinnerup og har et stort forfatterskab af især lyrik bag sig med titler som I sommervinden (2007) og Tider (2017). Hans digte rummer sansninger af tid og natur som i Arkader (2009): »Notere sig at en dør går, at støvet danser lidt og at alle,/man troede var borte i spejlinger og formering,/vender tilbage.« Jørgen Børglum Larsen, tidligere præst med bopæl i Hinnerup, har udsendt romaner og noveller, senest Alt er jeg blevet (2016). En anden præst, Evald Gaardsted-Jørgensen, har udsendt to romaner, hvor fiktionen udspiller sig i »Åby« i 1930’erne. Det historiske rum er Hadsten i De kom til en by (1999) og Jos og hans verden (2005), ligesom der panoreres over Kollerup Vandmølle og herregården Clausholm. Krimiforfatteren Elsebeth Egholm, der har lanceret journalisten Dicte fra Aarhus, har henlagt en scene til svømmebadet i Hinnerup i romanen Personskade (2005). Kommunen rummer således både røverhistorier og krimifortællinger.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Favrskov Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur