I Helsinge er der ved gadekæret opstillet en mindemur for den danske renæssancehumanist og sprogforsker Christiern Pedersen, som boede her de sidste ti år af sit liv fra 1544 til 1554.

Søren Kierkegaard holdt meget af miljøet i og omkring Gilleleje, hvor fiskerne kaldte ham »den gale student«. Han opholdt sig her i 1835, og da besluttede han sig for sit fremtidige virke som troende tænker og teologisk kætter. På hans yndlingssted ved Gilbjerg Hoved blev der i 1935 rejst en mindesten. Kierkegaard var også fascineret af områdets store skov syd for Gilleleje, Gribskov. Victor Eremita, den fiktive udgiver af Enten – Eller (1843), læser første gang manuskriptet på et romantisk sted i skoven.

Tisvilde og Tibirke Bakker virkede i 1900-tallet som en magnet på kunstnere og forfattere. Omkring 1909 slog Johannes V. Jensen sig ned i Tibirke Bakker, hvor han byggede en mammut og skrev store dele af Den lange Rejse (1908‑22). Hans Scherfig opholdt sig i Tibirke Gl. Skole omkring 1936, hvilket inspirerede ham til en satire over stedet i Den forsvundne Fuldmægtig (1938). Anders Bodelsens perspektiv er mere nostalgisk i romanen Ferie (1970), mens Martin Kongstad genoptog den satiriske vinkel i novellesamlingen Han danser på sin søns grav (2009) og i romanen Fryser jeg (2013).

Videre læsning

Læs mere om kultur i Gribskov Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur