H.C. Andersens Dödningen (1830) bygger på et fynsk folkeeventyr og indledes: »Omtrent en Miil fra Bogense finder man paa Marken i Nærheden af Elvedgaard, en ved sin Størrelse mærkværdig Hvidtjørn«. Andersen besøgte herregården Hofmansgave i 1830, hvor han så i et mikroskop: »jeg saae Infusions Dyr; tænk Dem en lille Vanddraabe kun, paa Glas og det var en heel Verden med Skabninger (…) og de større slugte de mindre.« Synet blev til eventyret Vanddraaben (1848), hvor troldenmener, det er København, der ses.

Anne Marie Løn udgav Dværgenes dans (1998) om Tyge Willhof-Holm, organist og dværg, der er født i familien på det fiktive Wilhofsgave ved Horsens Fjord. Det er imidlertid en virkelig historie fra Hofmansgave, der ligger til grund for Løns roman om kærlighed, musik og natur: »Alt i haven står stille i et forunderligt skær, som sublimeres gennem fuglenes struber til sang i mange tonearter fra usete steder højt og lavt hvor jeg end vender mig … amoroso, appassionato, dolente.«

Sophus Michaëlis udgav fortællingen Æbelø i 1895 om junker Sølver og jomfru Gro, mens Achton Friis besøgte Æbelø i 1922 i De danskes Øer (1926‑28): »fra Vandet gribes man af Klinternes storslåede og ejendommelige Skønhed«. I 1980 sang Poul Reichhardt om »Kukkeren på Æbelø«.

Leif Davidsen, der voksede op i Otterup, var i en årrække korrespondent i Sovjetunionen og har skrevet thrillere som Den russiske sangerinde (1988) og Den sidste spion (1992). Han har desuden fx i Forræderens børn (2020) ladet sin hovedperson være født i Bogense, hvor dele af handlingen også udspiller sig: »Jeg holdt normalt meget af Bogense og byens ro og småborgerlighed, hygge og forudsigelighed. Men lige der havde jeg lyst til at besidde en stor bombe og sprænge lillebyen i luften«.

Klaus Høeck med store værker som Hjem (1985) og My Heart (2018) bor ved Veflinge, så der købes blomster i Morud i Live (2012): »mens min kone kø/ber forårsblomster i ha/vecentret ved mo/rud læser jeg den/lokale avis for at/slå tiden ihjel/der er ingen dø/de som jeg kender – mest må/ske fordi alle/(de fleste) jeg ken/der er døde eller ik/ke er fynboer«.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Nordfyns Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur