Den 29. maj 2018 indvies Nationalpark Kongernes Nordsjælland som Danmarks femte nationalpark. Parken strækker sig over Halsnæs, Gribskov, Hillerød, Helsingør og Fredensborg Kommuner og kommer bl.a. til at omfatte Nordsjællands store skove og søer samt en lang række kulturspor som slottene Kronborg, Fredensborg og Frederiksborg. Med et samlet areal på 26.250 ha bliver den Danmarks næststørste nationalpark, kun overgået af Nationalpark Vadehavet.

Vejen til nationalparken har dog været lang og fyldt med forhindringer. Det første borgertopmøde om en mulig nationalpark i Nordsjælland fandt sted i 2005. Uenigheder om især parkens afgrænsning betød, at processen efterhånden gik i stå. Ønsket om en nationalpark var til gengæld ikke slukket, og i 2012 besluttede forligskredsen at forny processen. Den 14. december 2017, dvs. 12 år efter at tanken om en nordsjællandsk nationalpark først blev præsenteret for offentligheden, blev der truffet endelig beslutning om at oprette nationalparken.

De dele af Halsnæs Kommune, som forventes at indgå i den kommende nationalpark, omfatter bl.a. Arresø og dens nærmeste omgivelser samt Liseleje Plantage, Melby Overdrev og Asserbo Plantage.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Halsnæs Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Nationalparker og naturparker

Eksterne links