Byggeriet af remisen i Brande blev påbegyndt i 1913 i forbindelse med opførelsen af Brande Station. Remisen fik stor betydning, særligt omkring 1940’erne i forbindelse med transport fra egnens brunkulslejre, og de oprindelig otte spor måtte udvides til 14. I remisen blev togene repareret og opstaldet, og et særligt lokomotiv med ambulanceberedskab og operationsstue holdt klar til udrykning på alle tider. På billedet ses remisen fotograferet i 1950. I de følgende år begyndte De Danske Statsbaner (DSB) at udfase de damplokomotiver, som remisen husede. Det sidste damplokomotiv forlod perronen i 1969, og remisen lukkede i 1971.
.

Det renoverede lokomotivværksted RemisenBrande i Brande genåbnede som kulturhus efter en renovering i 2006 og fungerer i dag som både kultur- og konferencecenter. RemisenBrande er Ikast-Brande Kommunes knudepunkt for kultur

Stedet blev bygget i 1913 som lokomotivremise, men lukkede i 1971, hvor brunkulsbrydningen var på retræte. I 1993 åbnede Foreningen Kulturremisen kulturcenter her med en lang række events, og i 2006 genåbnede det efter en omfattende renovering ved Jørgen Overbys Tegnestue. I dag rummer komplekset flere multifunktionelle sale, bl.a. Teatersalen med plads til ca. 250 tilskuere. Her spiller kommunens eneste amatørteatergruppe, Teaterkompagniet i Brande, der blev stiftet i 1993, hvert efterår en voksenforestilling. Siden 2013 har teatergruppen også spillet en børneforestilling om foråret.

I RemisenBrande præsenteres klassisk musik med danske ensembler, førende danske pop- og rockbands, musicals og standup. Desuden er der skiftende udstillinger.

RemisenBrande er medlem af netværket Kultur med ånd, som består af tre andre historiske kulturhuse, Gimsinghoved i Struer, Bakkehuset i Ikast og Nørre Vosborg ved Vemb vest for Holstebro.

Ikast-Brande Musikskoles nytårskoncert i 2018 i RemisenBrande, hvor musikskolens elever giver koncert sammen med Brande amatørorkester.

.

Videre læsning

Læs mere om Foreninger og frivillige i Ikast-Brande Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige