Højen set fra N
.
Højen set fra S
.
Højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33099
Sted- og lokalitetsnummer
170201-12
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 3300 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 10 x 18 m, græs- og lyngklædt i ager med en eller to rækker graner i N og Ø. I toppen en stor nedgravning, 1,5 x 4 m, med udgang mod S. Siden mod N, Ø og V afgravet og uregelmæssig.

Undersøgelseshistorie

1909
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. 3.0 x 22 M. I Toppen en stor Nedgravning til Bund. Heraf Sten optagne, henliggende ved Hullet. Siden mod N., Ø. og V. afgravet. Fundet en slank, tyknakket Flintøkse (forevist) og en meget smuk Stidsøkse af Sten. Paa Overfladen henlaa brændte Ben. Græs og lynggroet i Ager.
1909
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 10 x 18 m, græs- og lyngklædt i ager med en eller to rækker graner i n. og ø. I toppen er en stor nedgravning, 1,5 x 4 m, med udgang mod s. Siden mod n.ø. og v., afgravet og uregelmæssig.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskregvet. Tilføjelser: En del kreaturfortrampning især omkring højfoden, men alle skader er nu tilgroded. På højen omkring hullet i toppen vokser få mindre løvtræer. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Foto: F 05.70.79. S/H 05.43.79-SV. Flyfoto S4015-F155/084.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links