Højen set fra nord
.
Højen set fra øst
.
Højen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370625
Sted- og lokalitetsnummer
200201-82
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: ? Matr.nr.: ? Gult kort. 1 høj.

Undersøgelseshistorie

1901
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidC.M.Lund har udgravet højen i 1901. Han fandt i toppen af højen to mere end mandslange grave indeholdende brændte ben. Den ene var uden gravgaver, mens den anden indeholdt et grebtungesværd, en bronzenål og en guldarmring fra ældre bronzealders per.III. Over den ene af disse grave fandtes en yngre bronzealders urne. Højen er ikke totaludgravet.
1901
Museal udgravning - Haderslev Museum
1901
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Diverse sagsbehandling - Kieler Samlingen, Archäologisches Landesmuseum
1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløjfet Høj, hvori er funden 3 Grave. 2 langagtige Bronzealdersgrave, den ene tom. Den anden indeholdt et sværd, en Guldarmring, 1 Fibula. Ved Siden af den stod den 3.Grav, en Urne, der var helt knust.
1980
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1980
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
1980
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1980
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed besigtigelse er det konstateret, at højen, som tidligere var overpløjet, i dag er bevokset med buskads og graner. Højen er 30 m i dia. og 3 m høj. Fredning er ønskværdig. Ved sagsbehandlingen konstateredes det, at der i sb.teksten er sket en forveksling af sb.82 og 83.
1980
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2000
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links