Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ballerup Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302829
Sted- og lokalitetsnummer
020210-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, "Jungshøj". 24 m i diameter, 2 m høj. Regelmæssig form og jævn overflade. Graæsklædt med enkelte træer. Restaureret i 1989.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet Gravhøj, "Jungshøj" kaldet. Adskillige Potteskaar skulle være fundne i den.
1889
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Museal restaurering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDer blev trukket 4 søgegrøfter for at finde udstrækningen af den overpløjede gravhøj. På højen blev pålagt ca. 40 m3 stabilgrus, højest på midten. Oven på dette blev pålagt ca. 25 m3 muld der blev tilsået med græs. Se beretning.
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, "Jungshøj". 24 m i diameter, 2 m høj. Regelmæssig form og jævn overflade. Græsklædt. Restaureret i 1989 fra overpløjet tilstand.
1990
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links