Faktaboks

Kommune
Gentofte Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
303091
Sted- og lokalitetsnummer
020302-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Begravelsesplads, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Fredningen ophævet 1938. Høj, 19 x 2,2 m, hvori indbygget gravkapel for Kammerherre Berling. Tidl. ikke-fredningsværdig, afmeldt i forb. med nyberejsningen med bemærkningen: for lidt tilbage af opr. høj. *************************************************************************

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, hvori er indbygget Gravkapel for afd. Kammerherre Berling. Høien er nu 2,20 M høi, c. 19 Meter i Tværmaal, men er jo mulig noget omdannet. Bevoxning med Graner. Bevoksning: 1988: Græs og Nålekrat/-træer
1899
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 19 x 2,2 m., hvori indbygget Gravkapel for Kammerherre Berling.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKun lidt tilbage af oprindelig høj.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,D

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links