Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
372117
Sted- og lokalitetsnummer
040301-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Stenkelhøj" eller "Pilehøj" 2 x 14 m noget afgravet langs kanten. Sænkning i top. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Stenkelhøj", paa høj Bakkeflade. For flere Aar siden er der gravet ned i Toppen og derved fundet Rester af Spiralarmringe og Sværd af Bronze, Fundet bortkommet. Højen skønnes at have været 6' høj og 35'-40' bred. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
1892
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Stenkelhøj" eller "Pilehøje", 2 x 14 m., noget afgravet langs Kanten. Sænkning i Top. Kratbevokset i Ager.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorPilehøj (Stenkelhøj ant. V for skeldiget). Den har en uregelmæssig rundet grundplan og måler ca. 2 x 14 x 14 m. Siderne er ret stejle og toppen affladet med en større, lav sænkning i toppen. Der ligger lidt affald hist og her (jerntøndefragm., mursten etc.) - ikke påtalt. Bevokset med enkelte ældre løvtræer, større buske og mindre skærmplanter, ellers næsten uden vegetation med mindre lavninger (dyrely). Mod V ses nogle større sten (sek. randsten / marksten. Den er omgivet af et rektangulært tilplantet / tilvokset stykke og ligger nær tilvokset skeldige mod V. Umiddelbart V for diget var ejer stødt på ca. 8 sten i kreds - antagelig overpløjet høj (han har ikke fjernet dem) = Stenkelhøj ? Kunne ved pleje blive **(*). Den ligger ca. 200 m fra vej, højt i terræn ved kant af bakke nær skråning mod Ø. Ejeroplysninger på berejserblanket. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links