3811-1-1
.
3811-1-2
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
38111
Sted- og lokalitetsnummer
200311-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Kommunikationsanlæg, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1929, H.C. Broholm. "Tamdruphøj", 9 m høj, 42 m bred i N-S, 39 i Ø-V. Affladet top, 9 x 9 m. Siden mod Ø ret afgravet. I side og top flere cementfundamenter for tårn og, i SV, efter et fjernet hus. I toppen Geodæt.Inst.'s sten. Græs og krat i ager. Fra S stentrappe til top. (Al bevoksning væk 1964).

Undersøgelseshistorie

1847
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSyd herfor [høje ved Sverdrup og Stevelt], på landsbyen Tamdrups tilliggende, ligger de såkaldte Tamdrup høje. Vejen til Hajstrup fører tæt forbi dem. Af disse 6 høje er den nordligste [sb. 92?], forbi hvilken vejen fører i 100 skridts afstand, den smukkeste, som udmærker sig ved størrelse og stilens renhed, også er den fuldkommen bevaret. Den har fra toppen ned til foden i skrå retning en højde på 66 fod og en omkreds på 200 skridt. Foden er endnu omgivet af en stenkrans, som nu og da stikker toppen lige op over jorden.
1929
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj "Tamdruphøj", 8,85 m høj, 42 m i Tværm i N.- S., 39 m i Ø.-V. (opr. ca. 45 m i Tværm.) Affladet Top, heri en af den danske Generalstabs store Sten til Timeglasstativ. Topfladen 9 x 9 m. Siden mod Ø. temmelig afgravet. Ved Foden flere dybe Huller samt Rester af et under Krigen anbragt Cementhus. Store Sten henligger paa og ved Foden. I Foden mod SV. er gravet et Hul, der har givet Plads til Hjørnet af et Hus. I Siden flere Cementstøbninger med Jordstivere, der har holdt en stor Mast. Græsklædt i Ager. Medindbefattet i Fredning et firkantet Grundstykke. Tidl. fredlyst af Haderslev Amts Museum. MS. opst. 1929.
1940
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Haderslev Museum
1940
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1940
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1940
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTyske soldater havde lavet en 4-5m lang (og antagelig næsten lige så dyb) indgravning halvvejs oppe i højens sydvestside. Herved var der fjernet et par rummeter sten, der delvis var brugt til en trappe fra fod til top på højen.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Tamdruphøj", 9 m høj, 42 m bred i nord-syd, 39 i øst-vest. Affladet top, 9 x 9 m. Siden mod øst ret afgravet. I side og top flere cementfundamenter for tårn og i sydvest efter et fjernet hus. I toppen Geod. Inst.'s sten. Græs og krat i ager. Fra syd stentrappe til top.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet - stor flot høj, græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links