Hvert år i august dækkes himlen ved Liseleje af drager i mange størrelser, former og farver. Her kan små og store prøve kræfter med vinden under den årlige dragefestival.
.
Sandskulpturfestivalen har siden 2012 præget havnen i Hundested i sommermånederne.
.

I Frederiksværk afholdes hvert år en Krudtværksfestival med flere tusind deltagere. I Hundested festligholdes Sildens Dag, mens det i Liseleje er Dragefestivalen, der trækker gæster til. I Torup er det især Himmelstorm Festival med musik og optræden samt det store bogmarked, som er populært. Torup Bogby er Danmarks første bogby og har adresse på den gamle stationsbygning Dyssekilde, hvorfra der arrangeres forfatteroplæsninger, skrivekurser og festivaler.

I Frederiksværk ligger det forhenværende støberi Gjethuset, der blev opført ad to omgange i hhv. årene 1761‑63 og 1766‑67. I dag danner stedet ramme om en række festivaler, udendørs musikarrangementer, kunst- og kulturudstillinger samt klassiske sommerkoncerter.

Madkultur

»Sild med løg i ryggen« var førhen en af de mest populære fiskeretter i Halsnæs Kommune. De ferske sild blev renset, skåret op i ryggen og gnedet med lidt salt. Derpå blev sildene fyldt med bløde løg, hakket persille og knuste laurbærblade og stegt på panden. Typisk blev der serveret kogte kartofler til og en sursød sovs, hvor panden var blevet kogt af med kartoffelvand og tilsat sukker, eddike og kulør. Indbyggerne i Hundested havde dog deres egen sovs: De brunede forsigtigt grofthakkede løg og madæbler i pandens stegefedt og mosede blandingen med en gaffel til en tyk grød.

En anden fiskefavorit, der ikke blev spist andre steder end i Nordsjælland, var »slåbroksild«. Retten var baseret på saltsild, der blev taget op af tønden dagen før og opblødt i halvt mælk, halvt vand. Med rå løgskiver i bugen blev sildene hver for sig pakket ind i pergamentpapir, smurt med margarine og grillet forsigtigt på bål eller i kakkelovnens askeskuffe.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Halsnæs Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger