Klar til en dukkert i Ebeltoft Badeanstalt omkring 1920. Turismen i Ebeltoft begyndte så småt at vokse frem fra sidst i 1800-tallet. Badeanstalten åbnede i 1886, bl.a. støttet af folkeaktier. Samme sommer besøgte forfatter og redaktør af det satiriske tidsskrift Corsaren Meïr Aron Goldschmidt byen og udtalte »Ebeltoft – Danmarks Neapel« og blev dermed ophavsmand til det, der senere blev Ebeltofts første slogan.
.

Ebeltoft etablerede sig i 1880’erne som en turistby med en moderne badeanstalt, og fra begyndelsen af 1900-tallet udviklede byen sig til en attraktion i kraft af sit gamle velbevarede købstadsmiljø. Medvirkende hertil var tillige Turistforeningen fra 1906.

Langs kysten opførtes i 1900-tallets første halvdel en række badehoteller, bl.a. Femmøller Badehotel fra 1909. Også de gamle kroer har fået betydning for turismen, bl.a. har Molskroen fra 1923 i de senere år sat fokus på madoplevelser.

Området giver gode muligheder for vandre- og cykelturisme med bl.a. Nordsøstien. Kendt er også Den Italienske Sti ved Femmøller, der er mere end 100 år gammel. Desuden har etableringen af Nationalpark Mols Bjerge medført anlæggelsen af en række forskellige ruter.

Sommerhusene satte tidligt deres præg på området; i dag er der omkring 10.000. Her findes adskillige campingpladser med bl.a. Ebeltoft Strand Camping fra 1947 og DCU-Camping Mols fra 1963.

I 1917 købte københavnske lærere herregården Søholt som koloni for drenge fra stenbroen. I 1928 måtte kolonien af økonomiske årsager flytte til Ahl. Siden fik også Aarhus i 1935, Lyngby-Taarbæk i 1936 og Silkeborg i 1948 kolonier på Ahl. I 1947 fik Hvidovre en koloni på Helgenæs, som senere blev flyttet til Skødshoved.

Kalø Jagtslot var ramme om godsejerfamliens sommerferier og mange jagter, bl.a. efterårsjagter, hvortil skolebørnene fik fri for at være klappere. Siden Danmarks Jægerforbunds oprettelse i 1992 har Jagtens Hus ved Kalø været hjemsted for uddannelses- og rådgivningsvirksomhed.

Videre læsning

Læs mere om Traditioner og fortællinger i Syddjurs Kommune

Læs videre om

Læs også om