Vejlespilleren Allan Simonsen vrider krop og bold forbi Ejner Rahbek fra Ikast FS i kampen om at nå pokalfinalen på Vejle Stadion i 1986. Simonsen, som er født og opvokset i Vejle, debuterede for Vejle Boldklub i 1971 og blev dansk mester med klubben i 1971 og 1972. Han blev i 1977 som den første og hidtil eneste dansker kåret som årets spiller i Europa. I 1983 vendte han hjem til sin ungdomsklub efter mere end ti år i udlandet og var i 1984 med til at sikre Vejle endnu et danmarksmesterskab. Allan Simonsen var træner for Vejle Boldklub 1991-94.
.

Kommunen har flere idrætsfaciliteter til udfoldelse af foreningsidrætten sammenlignet med andre kommuner. Især har kommunen målt pr. indbygger relativt mange større idrætshaller og små idrætssale. Til gengæld har den relativt få svømmehaller. I Vinding og Bredballe er idrætslivet centreret om de lokale idrætsforeninger i hhv. Vinding Idræts Center og Hældagerhallen (1975). I kommunens mindre byer er der bl.a. Gormshallen i Jelling fra 1969, ØSVN Hallen i Øster Starup fra 1985 og to haller i Give. Som en del af kommunens bosætningspolitik er flere idrætshaller renoveret eller planlagt renoveret og tilføjet nye faciliteter, fx springcenter eller skaterbane uden for hallen.

Gymnastik er en yderst populær sportsgren, set i forhold til andre kommuner. Det dyrkes i kommunens hele 38 gymnastikforeninger, hvoraf Vejle Gymnastik-Forening (stiftet 1888) er den største. Foreningen træner bl.a. i Rosborg Springcenter på Rosborg Gymnasium & HF (indviet 2016). Idrætshallerne på hhv. Campus Vejle og Vejle Idrætshøjskole bidrager også med gode rammer for foreningsgymnastikken i kommunen. DGI Huset er opført i 1972 under navnet Idrættens Hus med svømmehal, idrætshal, scene og konferencefaciliteter. Huset har siden fungeret som centrum for foreningsidrætten i Vejle; senest med en stor udvidelse af svømmehallen. Den bruges af Vejle Svømmeklub, som blev stiftet i 1926 med svømning i Vejle Havn. Svømning i Vejle Fjord er genoptaget af klubben siden 2005, hvor det første Vejle Fjordsvøm blev afholdt. Fjorden har siden 1881 dannet ramme om Sejlklubben Neptun Vejle, som i 2014 fik nye lokaler i den flydende Klubøen i Vejle Havn. Her kunne Vejle Kajakklub (stiftet 1936) i 2015 også flytte ind i et flydende klubhus. Bådebyggeren Børge Anders Børresen har i øvrigt leveret både til nogle af de bedste sejlere i verden.

Dans er sammenlignet med landsgennemsnittet en meget populær foreningsaktivitet i kommunen, bl.a. i den store danseskole DANSEquilibrium på Horsensvej i Vejle etableret i 1989. Af relativt medlemsrige idrætsforeninger kan nævnes Vejle Svæveflyveklub (1939) med flyveplads i Tørring og Dartklubben Royal (1982) på Sjællandsgade i Vejle. Triangle Razorbacks er den medlemsrigeste klub for amerikansk fodbold i Danmark (i 2019) og har vundet otte danske mesterskaber i perioden 2006‑20. Kampene spilles på Vejle Atletikstadion (tidligere Vejle Stadion). Vejle Taekwondo Klub (1973) på Horsensvej i Vejle er en af de medlemsrigeste taekwondoklubber i Danmark.

Vejle Kommune indledte i 2019 et støtteprojekt med Nørremarkens Forenede Sportsklubber (NFS) (2013) for at få flere børn og unge fra det udsatte boligområde Finlandsparken til at deltage i foreningens aktiviteter.

Den lokale paraatlet og gymnast Daniel Wagner, der mistede sit ene ben efter en trampolinulykke i DGI Huset i Vejle i 2007, har siden ulykken vundet adskillige medaljer, bl.a. til de paralympiske lege. Han har siden inspireret kommunen til at støtte den lokale parasport.

Idræt i dagtimerne er den næststørste idrætsforening for seniorer i Danmark. Den selvejende institution har med støtte fra Vejle Kommune eksisteret siden 1986. Den henvender sig bl.a. til ældre og psykisk syge borgere og benytter de idrætsfaciliteter, som står ubrugte hen i dagtimerne. Foreningernes Hus Vejle i Vissingsgade er etableret i 2015 som fusion mellem Vejle Handicap Center og Frivilligcenter og Selvhjælp Vejle og fungerer som hus for frivillige sociale foreninger og som værested for mennesker med fysiske handicaps.

Vejle Bibliotekernes fire lokale filialer uden for Vejle er rykket sammen med de lokale kulturhuse i MarKant i Børkop, Byens Hus i Jelling, Roberthus i Egtved og HUSET i Give. I Vejle er arbejdernes forsamlingshus (opført 1920) omdannet til kulturhuset Bygningen. Kulturhuset drives bl.a. med støtte fra Den Jyske Sparekasse og Jelling Musikfestival. Af kulturelle foreninger kan nævnes Vejle Frimærkeklub (1961), som er en af landets største frimærkeklubber.

Vejle Boldklub

Vejle Boldklub (VB) blev stiftet i 1891 som en langbold- og cricketklub med en fodboldafdeling fra 1902. Klubben vandt flere jyske mesterskabstitler i fodbold i perioden 1910‑20. Ved Danmarksturneringens indførelse i 1927 var klubben dog blot placeret i 3. division; fra 1956 var VB igen at finde i 1. division. I perioden 1958‑84 vandt klubben fem danske mesterskaber. Efter ni års fravær fra den bedste danske fodboldrække sikrede Vejle Boldklub sig med en førsteplads i 1. division i 2018 en oprykning til Superligaen i sæsonen 2018/19. Det blev kun til et år i Superligaen, men i 2019/20 rykkede klubben op igen. Klubben har hjemmebane på Vejle Stadion i Nørreskov (indviet 1924, nyopført 2008) og træningsanlæg i VB Parken (2010) på Horsensvej.

Klubben har fostret en række landsholdsspillere, bl.a. Tommy Troelsen, Ulrik le Fevre, Allan Simonsen og Thomas Gravesen. I 2016 købte to forretningsmænd fra hhv. Moldova og Kina aktiemajoriteten i klubben, mens de resterende fortsat er ejet af den tidligere førsteholdsspiller i VB og administrerende direktør i Dane Cake Klaus Eskildsen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vejle Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige