Børge Børresen (th.) på et bådebyggeri i Vejle i 1958, hvor der arbejdes på skødespillet. Som bådebygger udviklede Børresen bl.a. skødespillene på sine både og forbedrede derved bådens ydeevne til kapsejladser.
.
Cykelryttere i PostNord Danmark Rundt 2016 i færd med at forcere den stejle Kiddesvej mellem Koldingvej og Søndermarksvej i Vejle, der har en gennemsnitlig stigning på lidt over 13 %. Det årligt tilbagevendende cykelløb har hvert år siden 2004 kørt en etape, hvor rytterne skal forcere Kiddesvej-bakken fire gange, og hundredvis af mennesker samles for at følge rytternes anstrengelser og skabe en rigtig Tour de France-stemning.
.
Vejle Fjordfestival 2019 forløb over to dage i august. Festivalen er arrangeret af Vejle Kommune, hvor bl.a. kommunens kulturinstitutioner og maritime idrætsforeninger står for aktiviteter i og på havnen ved Fjordbyen. Festivalen løb første gang af stablen i 2009 under navnet »Vild med Vand« med designermarked på havnen og Vejle Fjordsvøm arrangeret af Vejle Svømmeklub.
.

I Vejles ældste bygning, Sct. NicolaiKirke, er der i nordmuren indsat 23 menneskekranier, formentlig fra 1400-tallet. Deres historie er ukendt, men ifølge en lokal tradition, der bygger på kilder fra 1700-tallet, er det henrettede røveres kranier, udstillet til skræk og advarsel. Byens middelalderfortid blev, da Vejle i 2002 fejrede sit 675-års jubilæum, genoplivet med foreningen Vejles Vægtere, hvis medlemmer går gennem gaderne iført autentiske uniformer med stav og lygte om sommeren og ved særlige lejligheder.

Studenterdans i Vejle er en mangeårig tradition, der siden 1982 har fundet sted på Rådhustorvet omkring et til formålet opstillet bøgetræ. Ved indgangen til december er det tradition at tænde juletræet samme sted.

Det populære anlæg Skyttehuset på nordsiden af Vejle Fjord blev indviet i 1859 som ramme om Vejle Skyttelavs årlige fugleskydning. Siden 1915 har det været i kommunens eje og et samlingssted for vejlenserne ved festlige lejligheder som grundlovsdag og sankthans. I de seneste år er flagdagen for Danmarks udsendte d. 5. september højtideligholdt ved en mindesten ved Skyttehuset.

I 1835 fandt tørvegravere det velbevarede lig af en kvinde i en mose ved Haraldskær. Hun blev længe anset for at være den norske enkedronning Gunhild, der ifølge overleveringer blev lokket til Danmark med løfte om giftermål med kong Harald Blåtand, men i stedet endte som mordoffer. Selv om moseliget senere blev dateret til at være mere end 2.000 år gammelt, bliver kvinden fortsat kaldt dronning Gunhild.

Vejles omegn er præget af sagn fra vikingetiden. Godset Haraldskær har en lang historie, og folkemindesamleren Evald Tang Kristensen, der boede i Mølholm ved Vejle fra 1897 til sin død i 1929, skrev, at det var rimeligt at antage, som sagnet påstår, at herregården er bygget af kong Harald Blåtand. Antagelsen er, trods mangel på beviser, fristende, for der er ikke langt til vikingetidens magtcentrum i Jelling, hvor den spektakulære fortid stadig genoplives. Siden 1990 har vikingeskibskopien Jelling Orm i sommerhalvåret sejlet på den nærliggende Fårup Sø, og et årligt vikingemarked ved Jellinghøjene er blevet en fast tradition.

Kommunen har to traditionsrige musikfestivaler: Jelling Musikfestival og Give Open Air Festival. På Give Kirkegård er der hvert år en mindehøjtidelighed ved gravstedet for dragon Niels Kjeldsen, der d. 28. februar 1864 blev dræbt ved en rytterfægtning med preussiske husarer syd for Vejle. Den nationale helts sabel og hjelm er afbildet i Gives kommunevåben.

Børge Anders Børresen – Børresens Bådebyggeri

Bådebyggeren og sejlsportsmanden Børge Anders Børresen (1919‑2007) fik med sin detaljeorienterede tilgang og praktiske sejlererfaring bygget de mest vindende udgaver af kapsejladsbådtypen dragen fra sit bådebyggeri Børresens Bådebyggeri ved Nordkajen i Vejle Havn. Her havde Børresens far opført et bådebyggeri i 1905. Børge Anders Børresen byggede sin første udgave af en drage i 1936 med sin bror. Da dragen opnåede status som olympisk bådtype fra OL i 1948, blev Børresens Bådebyggeri i Vejle den suveræne hovedleverandør af deltagerbåde, hvilket fortsatte frem til OL i 1972, hvorefter dragen udgik som olympisk bådtype. Børresen udviklede omkring 1970 som en af de første bådebyggere en drage af glasfiber. Igennem tiden blev der bygget knap 800 drager fra bådebyggeriet, som førtes videre samme sted af to af Børresens sønner indtil et frasalg i 2012. Børge Børresen deltog 67 gange i VM i drage, hvor han i den usædvanlig høje alder af 74 år vandt guld med Jesper Bank som skipper.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vejle Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger