Det ca. 50 x 50 m store havbad i Nørre Vorupør, som giver mulighed for at bade i Vesterhavet under sikre og trygge forhold, blev indviet d. 15. august 2014. Havbadet er opført i samarbejde med Realdania som en del af partnerskabsprojektet Mulighedernes Land – Det gode liv ved kysten«.

.

Landskabet i Thisted Kommune er velegnet til friluftsliv, og da mange af arealerne samtidig er statsejede, er det desuden muligt at bevæge sig forholdsvis frit i naturområderne.

Der er mange vandrestier i kommunen, især i de mange naturområder, hvor man kan finde kortere ruter i tæt, kuperet terræn.

Der er også mulighed for at tage den helt store tur ad den 80 km lange Vestkyststi, som gennem kommunen strækker sig fra Agger Færgeleje i syd til Bulbjerg i nord. Vestkyststien er en del af Nordsøruten, som på 6.000 km går gennem otte lande på sin vej rundt om Nordsøen. Udover Vestkyststien har Thisted Kommune en række andre oplevelsesrige cykelruter. En går ud fra Agger, mens en anden tager udgangspunkt i Vorupør. Der er desuden tre mountainbikeruter af forskellig sværhedsgrad i Nationalpark Thy.

I Thisted Kommune findes en række sheltere, som vandrere, cyklister og andre kan benytte. For ryttere er der desuden hestefolde ved flere sheltere. Derudover er der områder med fri teltning; det gælder bl.a. hele Hvidbjerg Plantage. Der er flere naturlegepladser og en række hundeskove i kommunen. Eksempelvis ligger der en meget stor hundeskov ved Østerild.

Vestkysten tiltrækker mange surfere. De har en stærk organisation i form af Friends of Cold Hawaii til at udvikle sporten og dens udfoldelsesmuligheder i Thy. Mens Vesterhavet henvender sig til kajakroere, som ønsker udfordringer, er den indre del af Limfjorden meget velegnet til havkajak på alle niveauer. Vandet er forholdsvis stille, og kyststrækningen er lang og varieret.

Selv om kommunens strande har mange badegæster, er det ikke altid ufarligt at bade, og visse steder er det pga. strømforholdene ligefrem forbudt. Badegæster kan dog finde fredeligere alternativer som havbadet i Nørre Vorupør og de blidt skrånende sandstrande ved Nors Sø og Vandet Sø.

Også lystfiskere har mange muligheder i Thy. I denne del af Limfjorden bliver der fx fanget mange havørreder, mens molerne og høfderne langs kysterne kan give et både godt og overraskende fiskeri. Det gælder især Agger Tange, molen i Vorupør, Hanstholm Østre Mole og Roshage øst for Hanstholm Havn. Fra Hanstholm Havn og Nørre Vorupør Strand kan lystfiskere desuden komme på havfiskeri med kutter til Det Gule Rev.

Naturstyrelsen har udgivet foldere om de fleste betydningsfulde naturområder. De kan typisk findes ude på lokaliteterne, men de bliver også delt ud af turistbureauerne samt på hoteller og vandrehjem. Nationalpark Thy har desuden et informationshus ved Stenbjerg Landingsplads, som er bemandet af frivillige i sommermånederne, mens informationshuset Svaneholmhus ved Agger Færgeleje er ubemandet. Også Vejlerne har et veludstyret besøgscenter lige ved hovedvej A11, mens Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild Klitplantage har besøgscenter med plancher.

Det er muligt at komme på guidede ture ud i naturen, og både Naturstyrelsen og private udbydere arrangerer ture som krondyrsafari og traneture. Biologisk Forening for Nordvestjylland er en privat organisation, som holder kurser om og ture i naturen i Thy. To gange om året udgiver Nationalpark Thy desuden en kalender med aktiviteter i området.

Videre læsning

Læs mere om natur- og landskabsforvaltning i Thisted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Friluftsliv

Eksterne links