Fredensborg Kommune hører ind under det statsanerkendte Museum Nordsjællands ansvarsområde, og museet formidler og undersøger kommunens kulturarv og varetager den kulturhistoriske og arkæologiske sagsbehandling. Museum Nordsjælland formidler bl.a. på Hørsholm Egns Museum fundene fra de arkæologiske udgravninger af jægerstenalderens bopladser ved den tidligere Nivå Fjord.

Kongehusets tilstedeværelse har en central plads i Fredensborg Kommunes kulturhistorie. Byen Fredensborg er vokset op omkring Fredensborg Slot, der blev indviet i 1722. Fredensborg Slot er åbent for besøgende om sommeren, mens den offentlige del af slotshaven er åben året rundt.

Fredensborg Møllelaug har til formål at bevare Karlebo Mølle (bygget 1835), der blev fredet i 1950, og Højsager Mølle (bygget 1870), der blev fredet i 1959. Møllerne ejes af Fredensborg Kommune.

Fredensborg Arkiverne er både kommunal- og lokalarkiv for kommunen. Fredensborg-Humlebæk Lokalhistoriske Forening (stiftet 1981) formidler og indsamler materiale til belysning af Asminderød, Grønholt og Humlebæk Sognes lokalhistorie. Karlebo Lokalhistoriske Forening har siden 1976 holdt til i Frederik 4.s tidligere rytterskole i Avderød, opført i 1723. Siden år 2000 har bygningen tillige rummet Fredensborg Lokalhistoriske Museum, som ejes af Fredensborg Kommune og drives af Karlebo Lokalhistoriske Forening.

Nivaagaard Teglværks ringovn fungerer i dag som museum.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Fredensborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Eksterne links