Forventningsfulde spejdere står klar til at byde kongefamilien velkommen i Fredensborg Slots indre slotsgård. Fakkeltoget bliver arrangeret af Fredensborg By Handel i samarbejde med Fredensborg Gruppe under Det Danske Spejderkorps.

.

Kongefamilien opholder sig som regel på Fredensborg Slot om foråret og efteråret. Ved ankomsten om foråret bydes regenten velkommen af Fredensborgs borgere med et fakkeltog, som går fra Fredensborg Station til Fredensborg Slot. Traditionen stammer fra 1988 og er således relativt ung. Dog blev der i 1860’erne, 1880’erne og igen i hhv. 1923, 1968 og 1972 afholdt fakkeltog i forbindelse med særlige begivenheder i kongehuset.

Det første juletræ i Fredensborg blev opstillet i 1925. Det skete på foranledning af brandinspektør Peter Poulsen, som samtidig indførte en juleindsamling til byens fattige. Siden er det blevet en tradition, at brandvæsenet henter juletræet til byen. Ved fastelavn er der tøndeslagning på Store Torv i Fredensborg, og til sankthans tændes bål i Nivå Havn.

En række bysamfund afholder årligt byfester i kommunen. I Karlebo er det den lokale idrætsforening, der siden 1933 har omdannet fodboldbanerne til festplads.

Til Smidsbjerg Bakke, en høj i Gunderød, knytter sig et vandresagn. Ifølge sagnet boede der trolde her. Engang sad en følhoppe fast i højen, og trods bestræbelser på at trække føllet fri sank det dybere og dybere ned i jorden, indtil det forsvandt, og troldenes latter kunne høres dernedefra.

Efter kommunesammenlægningen i forbindelse med Strukturreformen i 2007 blev der holdt en konkurrence om en særlig Fredensborgkage. Konditor Søren Nielsen fra Karlebo Kro vandt konkurrencen og retten til at levere kagen ved særlige lejligheder. Rettighederne til opskriften tilhører kommunen. Kagen udgøres af fem lag med mandelkagebund, creme af kakaosirup og kommunens byvåben på toppen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Fredensborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger