Digteren og filosoffen Poul Martin Møller var født i Uldum, og i dag står en mindesten i byen.

Lægprædikanten og bondeagitatoren Rasmus Sørensen oprettede i 1849 Uldum Højskole i det område, hvor »de stærke jyder« havde sat deres præg. Sørensen skrev en række pamfletter, der foruden politiske eller kristelige mål ofte havde litterære kvaliteter som i Hvad bør det Folket i Danmark at tænke og gjøre i denne ulykkelige Krigstid? (1864).

På Vrigsted Højskole, der nu er efterskole, boede 1886‑87 Marie Sørensen, senere Bregendahl, dels som medhjælper, dels som elev. Bregendahl mødte her en livsoplysning, der gav hende nye perspektiver i sit forfatterskab, som høres i et brev fra 1887 til Jeppe Aakjær, som hun var gift med 1893‑1900: »Er der noget, der trænger til at blive rodet op i, saa er det virkelig Kvindens Stilling i Samfundet«.

Sigurd Elkjær, som var en kendt og læst hjemstavnsforfatter, voksede op i Havrum øst for Uldum og blev student fra Horsens Statsskole. Efter læreruddannelse rejste han til Hillerød og København, men hans romaner skildrede fortsat oftest hjemegnen. Han debuterede med romanen Anders Grøn i 1915. I 1918 udkom fortællingen Hans Nielsen Smed, der skildrer en af de stærke jyder i Korning, som gik i fængsel for sin tro. I 1936 vandt han førsteprisen i en nordisk konkurrence for romanen Mellem Hav og Fjord, hvis handling udspiller sig på Hjarnø omkring århundredeskiftet. Den blev fulgt op af romanerne Et Muldskud i Havet (1937) og Landfast (1938). Desuden udgav han romaner som Niels Tambours Datter (1940), Nyt Liv (1945) og Else Marie (1953).

Forfatteren Mads Eslund fortæller, at ambitionerne om at skrive blev tændt i gymnasietiden, da han gik på Tørring Gymnasium. Han debuterede i 2005 med Stærkt røde sokker til slidte blå jeans, mens seneste bog er Quattro stagioni fra 2019. Christina Hagen, der er delvis vokset op i Tørring, skriver en kras prosa, der gennem sine fremstillingsformer søger at bryde med vanetænkning. Hun debuterede i 2008 med Sexdronning og har senest udsendt Jungle (2017) og Korrekthedsbibelen (2019). Jacob Skyggebjerg, født i nærheden af Bøgballe, debuterede med Vor tids helt (2013), der er en barsk historie fra »Underdanmark«, hvor lugten fra benmelsfabrikken Dakas anlæg akkompagnerer.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Hedensted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur