I erindringsbogen Vejs Ende (1939) fortæller Martin Andersen Nexø, at »Mange modstridende Følelser tumlede sig i mig, da jeg steg ud paa den lille Station i Landsbyen Vejen og spurgte om Vej til Askov Folkehøjskole «. For Andersen Nexø blev to års ophold i Askov afgørende for det senere forfatterskab, men også for hans hidtil skrantende helbred.

Højskolerne Askov og Rødding og det grundtvigianske fik betydning for flere senere forfattere, men for Jeppe Aakjær, der var på Askov i vinteren 1887‑88, var begejstringen mindre. Han kalder i erindringsbogen Drengeaar og Knøsekaar (1929) opholdet for sin »Fimbulvinter « og beskriver Jakob Knudsen som en, der ikke var »nogen Sinke, om Høns skulde vandes. I et Foredrag om Bismarck græd han saaledes hele tre Gange«. Jakob Knudsen, der var lærer på Askov, før han blev præst og forfatter, var født på Rødding Højskole. Forfatteren og foredragsholderen Jørgen Bukdahl boede i Askov det meste af sit liv. Han udsendte bøger som Dansk national Kunst (1929) og Det moderne Danmark (1931) samt Langs en gammel Grænse (1947), der tager udgangspunkt i grænselandet og folkeligt-nationale temaer.

Tage Skou-Hansen voksede op bl.a. i Holsted, men i 1932, da han var syv år, blev faderen, der var bankdirektør i Holsted Bank, dømt for underslæb. Familien måtte flytte, men skammen flyttede med og gav grøde til sider af den etiske dimension, der er i Skou-Hansens forfatterskab. Skou-Hansen vendte tilbage til egnen, da han efter debutromanen De nøgne træer (1957) blev lærer på Askov Højskole i perioden 1958‑67. Herefter blev Ebbe Kløvedal Reich knyttet til skolen.

Sven Clausen, juraprofessor og skønlitterær forfatter, var født i Holsted. I hans store forfatterskab indgår Digte (1931), som han siden omdøbte til Dikte (1940) for at understrege den nordiske arv. I samlingen leger han med arven fra Guds skabelse af Adam og Eva: »Gud bød en bunke jord ved alfarvej/at samles – gå – og vide, den er mig«. Martha Christensen var datter af en smedemester i Holsted. Hun slog sig som uddannet fritidspædagog ned på Fyn, hvorfra flød en lang række romaner med social fokus, eksempelvis Vær god ved Remond (1962), Som de vil ha’ dig (1974) og Dansen med Regitze (1987). Inger Wolf, der debuterede i år 2000 med romanen Sidespring og siden har udgivet kriminalromaner, er ligeledes vokset op på Holstedegnen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vejen Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur