Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322130
Sted- og lokalitetsnummer
030104-29
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fælleskort for 3221-31,30, der går under navnet "Gaardhøje" Høj, 3 x 15 m. Græsklædt i ager. Afgravet i S. og vestside. Tilgroet hul i top. Hedder også Gaardhøje. NMI: Høj, 3 x 15 m (bærer sammen med foregående, sb. 28, navnet "Gaardhøje"). Græsklædt i ager. Afgravet i S og vestside. Tilgroet. Hul i top.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid4 Høje [sb.28-31], de to østligste nogenledes bevarede hedde "Gaardhøjene"... Der er fundet "Smaaben" i en Stenkasse og et Bronzesværd. Bevoksning: 1983: Græs
1881
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBronzesværd. Ogsaa Urne fundet, tynd Bronzenaal m. profileret Hovede.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3 x 15 m. ( bærer sammen med foregaaende Navnet "Gaardhøje"). Græsklædt i Ager. Afgravet i S. og Vestside. Tilgroet. Hul i Top.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor2,7 x 15,0 x 14,0 m. "Gårdhøje", 3221-30 er den S-ligste af 2 høje, der ligger med ca. 20 meters afstand på højdedrag. Højen er afgravet mod V og S. I toppen ses en ca. 1 m. dyb sænkning. Rævegrave truer med at underminere store dele af højen. Forpagteren oplyste, at når hunden fulgte efter ræve ind i højen, lød det hult, når den gøede - jættestuekammer? ** Seværdighedsforklaring ** Jvf. 3221-31. Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links