Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29261
Sted- og lokalitetsnummer
010201-223
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj "Loddenhøj", ca. 3,5 x 28 m. Større sænkning i top. Ræve- grave og mindre huller i siderne. Træ- og kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid8) [sb.223] En anselig og stejl høj "Loddenhøj" kaldet, om hvilken randstene kunne spores. Oveni den er for 60 år siden [ca.1813] gravet af en husmand fra Neder-Dråby, hvis søn beretter, at han 2 1/2 al. nede fandt en "sølvklinge", der imidlertid ikke af "Apotekeren" i Frederikssund anerkendtes for sølv. (Svovlkis?) : Den er fredet i forpagtningskontrakten. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Loddenhøj", ca. 3,5 x 28 m. Større Sænkning i Top. Rævegrave og mindre Huller i Siderne. Træ- og kratbevokset i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDa området er stærkt ændret efter overgang til militært øvelsesområde, savnes terrænmæssige fixpunkter for visuel afsætning og for kontrol af fredningskortets afsætning. Topfladen stærkt forgravet og ujævn. Bevokset med tæt tjørnekrat på V- og NV-side og med spredte, lave løvbuske på S-side. Tillige lavt tjørnekrat om foden i N, Ø og S. Hertil et par store, udgåede løvtræer øverst på N-siden. Iøvrigt græsklædt. Mål: 3x28x28 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links