Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
390818
Sted- og lokalitetsnummer
200402-130
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skyttegrav, Nyere tid (dateret 1940 e.Kr. - 1945 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Strandelhjørn, art.nr.235, bd.IV, bl.102, kortbl.3, prcl.115/7. Tingl.: Diplom Afmærkn.: MS ved fod i sydøst. Høj, 3,5 x 20 m. Mod sydøst og syd ses ialt 7 randsten, de 3 stablet ovenpå hinanden. I top en ca. 4 m bred sænkning. Den nordøstre del af højen noget afgravet (af tyskerne i 2. verdenskrig, der umiddelbart op til højen havde en skyttegrav og her havde gravet en del sten op, vel randsten og højkærne. Disse sten nu bygget i dige af ejeren). Højsiden lidt ujævn, men iøvrigt velbevaret. Græs- og lynggroet i have.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.50-2.75 M. høj, Diam 16-19 M., men den har nok været større, idet den er ret stejl. Nordligt i Toppen er en 3.50 x 4.50 M. stor Sænkning, 70 Cm dyb, nu lynggroet. Lyng- og græsgroet i Ager. Fredlyst 3/10 1928.
1928
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1928
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3,5 x 20 m. Mod sydøst og syd ses ialt 7 randsten, de 3 stablet ovenpå hinanden. I top en ca. 4 m bred sænkning. Den nordøstre del af højen noget afgravet. (Af tyskerne i II.verdenskrig, der umiddelbart op til højen havde en skyttegrav og her havde gravet en del sten op, vel randsten og højkærne. Disse sten nu bygget i dige af ejeren). Højsiden lidt ujævn, men iøvrigt velbevaret. Græs-lynggroet i have. MS ved fod i sydøst.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2000
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
2000
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
2001
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links