oversigt, set mod vest
.

Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302414
Sted- og lokalitetsnummer
030705-17
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Jordfæstegrav, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælleskort for 3024- 14,15 2 sammenhængende høje, helt ødelagte; kun mindre stejlt af- gravede rester tilbage. Tinglyst tekst 1985: Høj, 3 x 15 x 15 m, uregelmæssig overflade. I ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTo [sb.17-18] jævnsides Liggende Jordhøie, den nordlige [sb.17] 47', den sydl. [sb.18] 49' i Diameter N.- S. De ligger paa en Skraaning, saa at den østl. Side er 8' og 10', den vestl. 12' og 14' høi. Endel afgravede. Bevoksning: 1983: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
1895
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid2 sammenhængende Høje [sb 17-18], helt ødelagte, kun mindre, stejlt afgravede Rester tilbage.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (ene af 2 tætliggende). C-fredning. Højen har en meget uregelmæssig overflade, med spor af ældre gravninger/kreaturbeskadigelser både i siden og toppen. Mål ca 3x15x15 m. Der er lagt en lille stendynge ved højfod mod V og rammet 1 jernstang ned i toppen. Den ligger umiddelbart N for 3024.15. Begge er rektangulært afpløjet og ligger på kanten af bakketop med skråning ned mod S, vidt udsyn. Ejer fortalte, at højene var udgravet af Nationalmuseet før fredningsloven. Han havde selv tilplantet højene, da jorden skred i regnvejr. Omtrent 30 m fra landevej. Kunne ved pleje blive **. . (Havde en lille flintsamling fra marken.) Mål: 3x12x12 m. ** Seværdighedsforklaring ** 2 høje, højt i terræn, vidt udsyn. Bevoksning: 1983: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj 3 x 15 x 15 m, uregelmæssig overflade. I ager.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links