skåltegnssiden i gråtoner
.
revner i vestsiden
.
revner i østside af stenen
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312631
Sted- og lokalitetsnummer
020609-39
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1929 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3126:31 Helleristningssten og mindesmærke. Stenen er 126 cm bred, 33 cm dyb og 146 cm høj. På mindestenens forside er indhugget teksten: ”SØNDERJYLLANDS GENFORENING MED DANMARK” i et cirkelslag. Inde i cirkelslaget ses et indhugget motiv med et træ og nedenunder tre bølger. Under inskriptionen er indhugget årstallet ”1920”. På stenens bagside ses omkring 200 indhuggede skåltegn. Skåltegnene har en diameter på mellem 3,5 og 10 cm, og har en dybde på op til 3,4 cm.

Undersøgelseshistorie

1966
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med talrige skåltegn og et solhjul anvendt som genforeningssten. Stenen lå i 1802 ved randen af en mose ca. 200 meter nord for Lindegården.
1981
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenen flyttet til bymidten ved indkørslen til rådhuset, hvor den er anbragt i et bed med buske.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumI den østligste ende af matr. nr. 17 a Lyngby By, Lyngby, er rejst et mindesmærke for Sønderjyllands genforening i 1920. På dens østlige side er indhugget ordene SØNDERJYLLANDS GENFORENING MED DANMARK Det står i et bånd, der løber omkring et indhugget træ over tre bølger. Under bølgerne er årstallet 1920 indhugget. På den vestlige side er stenens flade næsten total dækket af omkring 200 skåltegn. Deres diameter er mellem 3,5 og 10 cm og de ligger så tæt at de tangerer og overlapper hinandens diameter. Dybden varierer mellem 0,5 og 3,4 cm. Skåltegn ses på overgangen til jordoverfladen og de fortsætter formentlig på stenens flade under jordniveau. I det nederste højre hjørne er overfladen flaget af, det er lidt lavere og der er ingen skåltegn. Stenen, som er jordfast, måler 146 cm i højden fra jordoverfladen og 126 cm i bredden. Tykkelsen af stenen er 33 cm hvor den er størst. Den er således ganske smal i forhold til de øvrige mål. Stenen har mange revner og synes at have tendens til at flage. Man kan frygte at større partier vil springe af for- og bagside. Den sydlige smalside ser ud til at være hugget til i forbindelse med dekorationen anno 1920. Ved tilhugningen har stenen fået en mere symmetrisk form. Materialet er rødgrå granit med glimmer.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links