Under De Olympiske Lege i Rom i 1960 var det muligt at følge sportsbegivenhederne på tv, hvilket medførte en kraftig stigning i antallet af tv-licenser. Danmark vandt sølv i fodbold. Ikke mindst semifinalen mod Ungarn kom til at stå som en af landsholdets store kampe.
.

De nationale public service-stationer, DR og TV 2/Danmark, var uden sammenligning de mest sete tv-stationer. Danskerne brugte samlet 62 % af seertiden på de to public service-stationers kanaler og 38 % på de kommercielle kanaler. Det svarer til, at enhver dansker i gennemsnit så ca. en time på TV 2’s kanaler og ca. 40 minutter på DR’s kanaler om dagen. DR’s kanaler var DR1, DR2 og DR Ramasjang, som finansieres af licens og fra 2022 over skatten. TV 2-kanalerne var hovedkanalen TV 2 samt Zulu, Charlie, TV 2 News, TV 2 Fri og TV 2 Sport. DR leverer streaming på dr.dk/ drtv, mens TV 2 prioriterer streaming på TV 2 PLAY.

De udenlandsk ejede tv-koncerner Discovery og Nordic Entertainment Group (NENT Group) stod bag hovedparten af de kommercielle dansksprogede kanaler, som i høj grad tiltrak seere, fordi de i flere perioder havde rettighederne til at transmittere populære sportsbegivenheder som Superligaen, Champions League, Europa League og FA Cup. Endnu større konkurrence fik DR og TV 2 i 2012 fra udenlandske streamingtjenester som Netflix, HBO Nordic, Viaplay, Xee, Paramount Network og Amazon Prime Video. Tv-seningen var generelt nedadgående for alle stationer. Mens tv nåede ud til 95 % af danskerne i 2010, målt som ugentligt forbrug af flow-tv i minimum fem sammenhængende minutter, var dækningen i 2019 faldet til 77 %. Samme år anvendte 78 % af befolkningen dagligt et eller flere sociale medier.

Samtidig steg antallet af husstande, der fravalgte et direkte tv-signal. I 2010 var det 3 % af alle husstande, der ikke havde adgang. I 2018 havde 15 % fravalgt at have et tv-signal. En af forklaringerne var, at en ny lov fra 2016 gjorde det muligt for beboerne i almennyttige boliger at fravælge det signal, boligforeningerne typisk leverede gennem en aftale med en tv-udbyder. Forbruget af nyhedsudsendelserne på DR og TV 2 var imidlertid stort set uændret: 69 % af danskerne sagde i 2019, at de primært fik nyhederne via tv.

Fjernsyn i Danmark

DR har en mangeårig tradition for at producere populære kulturtilbud til børn og unge. Dukkeserier som Kaj og Andrea og Bamses Billedbog er blevet til klassikere, som mange danskere forbinder med deres barndoms tv. I de senere årtier har programmer for børn fået en større rolle på skærmen. I 2009 introducerede DR den nye børnekanal Ramasjang, og i 2013 fulgte stationen op med introduktionen af Ultra for at matche konkurrencen fra udenlandske børne- og ungekanaler
.

Gennembruddet for Danmarks Radios fjernsyn skete i 1960, ni år efter at de første udsendelser var løbet over den lille skærm. Det skyldtes De Olympiske Lege i Rom, hvortil det danske herrelandshold i fodbold havde kvalificeret sig og senere fik sølv. Det var første gang, verden kunne følge OL direkte i tv. Seerne kunne opleve sejleren Paul Elvstrøm vinde sin fjerde guldmedalje i finnjolle, se bokseren Cassius Clay (senere Muhammad Ali) vinde guld i sværvægt og følge tragedien, da cykelrytteren Knud Enemark kollapsede under 100-kilometer-holdløbet. Antallet af tv-licenser blev fordoblet til 388.196 husstande i årene op til OL i 1960 og yderligere øget til 938.741 op til OL i 1964.

TV-Avisen kom til d. 15. oktober 1965 kl. 20. Fra 1969 begyndte den gradvise indførelse af farve-tv. DR’s ene tv-kanal havde monopol på at sende landsdækkende, indtil TV 2/Danmark åbnede i 1988. Med TV 2 fulgte også en stærkere dækning af landet uden for hovedstaden med otte regionale tv-stationer. Fra 1996 begyndte DR at lancere nye kanaler som DR2 og i 2009 DRK og Ramasjang, som efter medieforliget i 2018 blev reduceret til tre kanaler, DR1, DR2 og DR Ultra.

Danmarks Radios fjernsyn blev som radioen fra begyndelsen finansieret med en licensordning. Den årlige afgift var i 1952 50 kr., som skulle betales oven i radiolicensen på da 15 kr. Heller ikke fjernsynslicensen blev betalt af alle. Det gav ordet »sortseere« ny betydning. I 2019 var den samlede medielicens på 2.527 kr. pr. husstand. TV 2 var delvis licensfinansieret 1988- 2004 og derpå rent reklamefinansieret, indtil det i 2012 blev tilladt også at opkræve abonnement for TV 2-kanalen. Licensordningen erstattes fra 2022 af finansiering via en reduktion i personfradraget.

Videre læsning

Læs mere om Danmarks kultur og trossamfund

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om medier