Cirkus Kæphøj er en fritidsklub, drevet af Holbæk Kommune for børn mellem 10 og 16 år. Det begyndte i 1985 som en overbygning på et fritidshjem og har siden vokset sig til et fritidstilbud for ca. 55 børn, der sammen laver årets forestilling.
.

Som fortsættelse af en gammel tradition, hvor karlene på gårdene klædte sig ud og red rundt i byen til fastelavn, arrangerer Tuse Næs Køre- og Rideforening fastelavnsridning. Om formiddagen rider udklædte medlemmer rundt til de forskellige byer på næsset, og om eftermiddagen samles man i ridehallen i Udby til tøndeslagning på både heste og ponyer. 1. maj afholdes i Holbæk i Østre Anlæg med røde faner, taler, musik og socialt samvær.

Byens to gymnasier, Stenhus og Slotshaven, har fordelt køredagene efter translokationen imellem sig, og om fredagen og lørdagen kan man se studenterne køre en tur rundt om busten af Frederik 7., der står i Bysøparken.

Om foråret åbner Oplevelsescenter Nyvang for sæsonen, hvilket markeres med et stort optog. Anført af Holbæk Garden bevæger andelslandsbyens køretøjer og frivillige sig igennem byen med en højttalervogn til sidst i optoget.

Den årlige sankthansfest i Strandparken arrangeres af kommunen og tiltrækker mange tilskuere. Arrangementet byder på båltale ved en kendt person, optræden ved Holbæk Garden og koncerter. Aftenen sluttes af med et stort bål på en platform ude i fjorden, hvor mange både ligger for anker med tændte lanterner.

I flere af kommunens byer begynder julen først med et tændt juletræ, hvor en julemand kommer kørende i en hestevogn og tænder lysene på træet og deler slik ud til børnene. I Jyderup fejres det som en lystændingsfest med juleboder, juletræstænding og fakkeloptog. I Holbæk bliver julemanden sejlet ind til havnen af et lokalt træskib, og Orøtoget kører ham op til juletræet på Torvet. Holbæk Garden fører an, og lejligheden benyttes til også at åbne Sidesporets skøjtebane, Isrosen, for sæsonen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Holbæk Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger