Særligt for Struer var stikkelsbærsøndag; en festdag, som var forbundet med høsten af stikkelsbær. Det mest populære indslag var kåringen af årets (mandlige) stikkelsbærben. Vinderen blev den med de længste hår. Traditionen hævdes at stamme fra 1847, og den holdt med enkelte pauser til 1957.

Hvert sogn har sine særlinge, men særligt en af dem fortælles der stadig om: Kristian Vandet Jørgensen eller, som han blev kaldt, Æ Skawmand. Kristian Vandet Jørgensen kom gående til Oddesund i 1914 med et garderobeskab, og ved stranden nord for Oddesund bosatte han sig – i skabet. Om dagen kunne han sidde i det opretstående skab, og om natten lagde han det ned, så han kunne sove i det. I 1917 flyttede han skabet og sig selv til Oddesund Nord. Efter flere år med skabet som eneste bolig byggede han et skur, hvor han havde plads til et bord, en stol og selvfølgelig skabet, som han efter sigende blev ved at sove i. På hans gravsten på Odby Kirkegård står der: »Der er runer/som ingen kan tyde«. Der er blevet lavet både en interaktiv lydfortælling af Teater Katapult og en dokumentarfilm om ham.

Madkultur

Ålefiskeriet spillede en central rolle for madkulturen i Limfjorden frem til 1970’erne, og ålen kom på bordet hos både rig og fattig. Ål i kasserolle var en finere ret, hvor bl.a. rødvin og skalotteløg indgik. Af mere jævne retter var ålesuppe og rulleål udbredt.

De fedeste ål kom fra Strueregnen, og disse blev brugt i ålekager, et sigtebrød med indbagt fersk ål. Det fortælles, at i præstens ålekage var tre ål, i degnens to, mens der kun var en enkelt i bondens.

Indtil ålefiskeriet blev indstillet i 1990’erne, blev landets største åleauktion afholdt på Jegindø. Ved det gamle overfartssted til øen ligger stadig færgekroen Tambohus Kro & Badehotel.

I Struer afholdes hvert år fødevarefestivalen SANS, som samler producenter og forhandlere fra hele Nordvestjylland.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Struer Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger