Først i 1900-tallet blev Vestkysten et motiv i billedkunsten. Det skete med Jens Søndergaard, en af de tidligste modernistiske kunstnere, der selv kom fra området og fandt sine motiver der. Allerede fra 1940’erne opstod en kunstnerkoloni i nærheden af Bovbjerg. Med Anker Hoffmanns skulptur Vandbærersken fra 1930‑31 af fik Struer en af de første offentlige skulpturer i Vestjylland, og siden fulgte værker af Ingvar Cronhammar, Erik Heide og Paul Cederdorff. En omfattende samling af Limfjordsmalere er blevet opbygget af Struer Museum, og på Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter vises skiftende udstillinger.

Kunstinstitutioner

Struer Museum, der blev grundlagt af forfatteren Johannes Buchholtz i 1929, har en omfattende samling af Limfjordsmalerne.

Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter har i lighed med Folkets Hus skiftende kunstudstillinger og koncerter. På Thyholms sydspids arrangerer kunsthallen Regelbau 411 udstillinger af dansk og international samtidskunst i en gammel bunker. Ligeledes på Thyholm i Hvidbjerg arrangerer kunst- og kulturcenteret Mississippi udstillinger.

Kunstnere

I forårets spæde lys, før naturen genvinder sine farver, skildrer Knud Eel en Ung Pige i Foraarssol fra 1941. Kun hendes røde og blå trøjer bryder de karakteristiske lokalfarver. I baggrunden tegner tørresnoren med fisk perspektivet i dybden af billedet.

.

Elise Konstantin-Hansen kom til Venø i 1883 og vedblev hele sit liv med at besøge øen, hvor hun især var fascineret af fuglelivet og Limfjordens foranderlige væsen. Det var også her, at hun vendte genremaleriet ryggen. Johannes Larsen besøgte Venø i 1924 i forbindelsen med udarbejdelsen af bogværket De Danskes Øer (1926‑28), hvor han forevigede middelalderkirkens interiør og eksteriør i tuschtegninger.

I 1930’erne opstod en kunstnerkoloni i Toftum Bjerge omkring Michael Sørensen og hustruen Karen, sidstnævntes morbror var kunstneren Niels Bjerre. Fra 1924 til 1940 var den tidligere herregård Vejbjerggård koloniens samlingssted, og i perioden 1941‑60 blev det pensionatet Granhøj. Områdets fantastiske lys og natur tiltrak i 1930’erne og 1940’erne billedkunstnere som Jens Søndergaard og ægteparret Kirsten Gye Sejg og Johan Sejg, der slog sig ned i Granhøj. Siden fulgte bl.a. Hjalmar Westerdahl, Knud Eel, Ellen Raadal, Leo Estvad, Anna Klindt Sørensen, Edvard Sarvig, Sofus Rindel, Axel Bredsdorff og Frede Christoffersen.

Jens Søndergaards ekspressive malerier møder beskueren med en lysende farvekraft, og de bugtende linjer i Limfjordslandskaberne har malerens følelser indlejret i sig. Personerne i oliemalerierne er ofte blotte silhuetter uden genkendelige træk, hvilket giver samspillet mellem landskaberne og mennesket en ubetinget magt i billedet.

Knud Agger har udsmykket festsalen på Struer Statsgymnasium med et triptykon i 1939. I centrum ses Struer Havn omgivet af to malerier med udsigt ud over Venø og Limfjorden. Oliemaleriet er udført i lyse farver med lette penselstrøg, der flimrer impressionistisk. Agger har malet broen til havnekranen i forgrunden, som står beskueren selv på broen og skuer ind over Struers røde tage.

Kunst i det offentlige rum

I anledning af jernbanens 150-års jubilæum i Struer malede streetartkunstneren Don John i 2015 et maleri på en gavl i Bredgade. Damplokomotivet kører for fuld damp over spor af bøger med titler fra Johannes Buchholtz’ forfatterskab. Forfatteren og museumsmanden arbejdede ved statsbanerne i perioden 1899-1924.

.

Vandbærersken af Anker Hoffmann blev opstillet i Struer 1930‑31.

Den norske billedhugger Kåre Orud står bag Sarpsborgpigen, der er en takkegave fra Struers venskabsby Sarpsborg i Norge, skænket i 1947. Efter Befrielsen i 1945 sejlede skibet Margina fra molen i Struer med proviant til Sarpsborg, og netop på dette sted blev skulpturen placeret.

I byrummet kan man i øvrigt se skulpturer af Ingvar Cronhammar, Erik Poulsen, Erik Heide, Henrik Voldmester, Hans Felthaus, August Keil og Paul Cederdorff m.fl.

I år 2000 blev Struer Projektet indviet på Lille Torv.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Struer Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst