Det centrale Løkken, 2016. Kysten har været af afgørende betydning for byens udvikling, først som fiskerleje og senere som trækplaster for turister. Øst for byen forbinder Løkkensvej byen med Hjørring i nordøst og Aalborg i sydøst.
.
Løkken er i dag en velbesøgt ferie- og turistby om sommeren med sin brede sandstrand. Her går turister aftentur på molen.
.

Løkken med 1.590 indbyggere er et gammelt fiskerleje, som siden begyndelsen af 1900-tallet har udviklet sig til en af Hjørring Kommunes vigtigste ferie- og turistbyer. Byen har et areal på 256 ha og ligger ud til Jammerbugten, 19 km sydvest for Hjørring. Der er vejforbindelser til Løkken fra både Hjørring, Brønderslev og Aalborg (via Aabybro). I 1972 åbnede desuden en omfartsvej, Løkkensvej, som var anlagt på det gamle baneterræn.

Sydvest for Løkken ligger den brede sandstrand, som i sommerhalvåret besøges af tusindvis af turister. På den 15 km lange strækning til Blokhus kan biler køre og parkere på stranden.

Et særkende for Løkken er de 485 hvidmalede badehuse, der hver sommer stilles op på stranden i lange rækker. Bag stranden ligger et klitbælte, som er tæt bebygget med fritidshuse. Hensynet til kystzonen betyder dog, at den fremtidige bytilvækst skal ske mod øst, væk fra kysten.

Turismen er en væsentlig indtægtskilde i Løkken, men det meget sæsonprægede byliv bliver lokalt også anset for et stort problem. Hjørring Kommune ønsker derfor både at fastholde turismen i Løkken og at gøre byen mere attraktiv som helårsbeboelse. Et udslag af disse bestræbelser er renoveringen af læmolen, der blev færdiggjort i 2015. Renoveringen har bl.a. skabt en ny promenade og forbedret adgangen til molen.

Betydning af bynavnet Løkken

Løkken er bestemt form og ental af substantivet løkke, som betyder »indhegning«. Navnet Løkken kendes fra 1695, hvor det skrives Lycheby. I senere kilder findes formen Løkken (1787 og 1830), som er identisk med nutidens skrivemåde. I den ældste kilde er dette ord sammensat med substantivet by, som snarere er en tydeliggørende tilføjelse end en egentlig del af navnet.

Mere om bynavne i kommunen

Videre læsning

Læs mere om Byer i Hjørring Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer